Radio Moreenin sähkeet 21.9. kello 17

Tamperelaiset startup-yrittämisestä kiinnostuneet saavat uuden kokoontumispaikan. Yliopiston läheisyydessä sijaitsevassa P47-tilassa juhlitaan tänään avajaisia. Tilan nimi tulee osoitteesta Pinninkatu 47. Tilassa toimii Tribe Tampere, joka yhdistää startup-yrittäjät, yrittäjyydestä kiinnostuneet ja yrityksiä tukevat.

***

Niihaman liityntäpysäköinti aukeaa yleisölle huomenna perjantaina. Kyseessä on Tampereen ensimmäinen virallinen liityntäpysäköinti. Niihaman liityntäpysäköinnistä pääsee avajaispäivänä linja-auton kyytiin ilmaiseksi. Liityntäparkkien ajatuksena on kannustaa julkisen liikenteen käyttöön. Viereisen bussipysäkin kautta saa yhteyden Tampereen seudun julkisen liikenteen verkkoon. Uusi pysäköintialue sijaitsee Lahdentien ja Niihamankadun risteyksessä. Ilmaisella pysäköintialueella on tilaa 70 autolle.

***

Eurooppalainen liikkujan viikko huipentuu perjantaina auton vapaapäivään. Siihen liittyen Tampereen seudun joukkoliikenne, Liikkuva Tampere ja Tampereen ammattikorkeakoulu järjestävät Kyykyllä kyytiin –kampanjan. Tempauksessa rohkaistaan ihmisiä paitsi julkisen liikenteen käyttöön myös liikuntaan. Keskustorilla jaetaan kello 14.30 asti ilmaisia bussilippuja liikuntasuorituksia vastaan. Kertalipun saa tekemällä 20 kyykkyä tai seisomaannousua penkiltä.

***

Psykoosia ja päihdehäiriöitä sairastaneet selviävät syövästä muita huonommin selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Suomen Syöpärekisterin tutkimuksesta. Syöpäsäätiön apurahalla toteutetun tutkimuksen ensimmäiset tulokset julkaistiin tällä viikolla British Journal of Psychiatry –lehdessä. Psykoositaustaisten syöpäpotilaiden kuolinriski on 1,4-kertainen verrattuna psyykkisesti terveisiin. Myös muihin sairauksiin kuin syöpään kuoleminen on psykoosista kärsineillä yleisempää. Ero liittyy tutkimuksen mukaan saadun hoidon eroihin, mutta kaikkia syitä ei raportista selviä.

***

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tutkii terroriuhkaa Tukholman keskustassa, uutisoi Aftonbladet. Säpon viestintäpäällikkö Nina Odermalm Schein mukaan sosiaalisessa mediassa on liikkunut viestejä, jotka voi tulkita uhaksi. Poliisi sai vihjeen asiasta yksityishenkilöltä. Poliisikomentaja Dan Eliasson kertoo, että Säpo sai tiedon uhasta viime yönä. Poliisi ei tarkenna, millaisesta uhasta on kyse.