Radio Moreenin sähkeet 22.9. klo 15

Tampereen Kaukajärvellä ja Annalassa on laaja rottaongelma. Rottien määrä on lisääntynyt alueella huomattavasti eläinten ruokinnan vuoksi. Rottia yritetään torjua alueelle asetettujen myrkkyansojen avulla. Annalassa rottien määrä on jo vähentynyt, sillä torjunta aloitettiin siellä aiemmin, tämän vuoden alussa. Rottakanta on kasvanut myös muualla suomessa leutojen talvien myötä. Asiasta uutisoi tänään moreenimedia.

***

Tampereen teknillisellä yliopistolla on kehitetty uusi menetelmä sydämen rytmihäiriöiden tunnistamiseen. TTY:n signaalinkäsittelyn tutkijat ovat kehittäneet järjestelmän yhdessä Qatarin yliopiston ja Izmir University of Economicsin tutkijoiden kanssa. Joka vuosi yli seitsemän miljoonaa ihmistä kuolee sydämen rytmihäiriöihin. Varhainen tunnistaminen auttaa ehkäisemään kuolemia.

***

Tampereen kaupunki on palkittu perheliikuntamyönteisenä kuntana. Palkinnon myönsivät Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Palkinto on osa valtionkanslian Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa ja ministeriöiden Liikkuva lapsuus –yhteistyölupausta jossa palkitaan perheiden liikkumista tukevia kaupunkeja. Arviointikriteereinä ovat toimineet muun muassa ohjatun liikunnan edullisuus, liikuntapaikkojen saavutettavuus sekä kunnan neuvoloiden ja koulujen suhtautuminen lasten ja vanhempien liikuntaan.

***

Sammonkadulla on ensi viikosta alkaen kolme liittymää suljettuna autoliikenteeltä. Raitiotien rakentamisen vuoksi Sammonkadun liittymä Tursonkadulle suljetaan. Liittymässä tehdään putkitöitä, minkä vuoksi Sammonkadun ja Tursonkadun välinen autoliikenne on kokonaan estetty. Tursonkadun, Sarvijaakonkadun ja Kaalamonaukion liittymät Sammonkadulle ovat yhtä aikaa suljettuna noin kaksi viikkoa.

***

Tampereelle on perustettu kolme niin kutsuttua yhteistä keittiötä. Ajatuksena on että keittiötiloissa voi tehdä ruokaa yhdessä, tutustua uusiin ihmisiin ja lopuksi nauttia valmistettu ateria yhdessä. Yhteiset keittiöt sijaitsevat Peltolammilla, Hyhkyssä ja Linnainmaalla. Keittiöihin haetaan vapaaehtoisia, jotka voivat ilmoittautua Marttaliitolle ensi keskiviikkoon mennessä. Vapaaehtoisten tehtävänä olisi auttaa ruoan valmistuksessa ja huolehtia mukavasta tunnelmasta.