Mustat laatikot tuhoavat rottia Kaukajärvellä.

Rotat piinaavat Kaukajärvellä – mustat laatikot apuna jyrsijäjahdissa

Tampereen Annalassa ja Kaukajärvellä on laaja rottaongelma. Tuholaisista yritetään päästä eroon myrkkyansojen avulla.

Kaukajärvellä talojen pihoja on miinoitettu mustilla laatikoilla. Ketjuilla lukitut laatikot erottuvat hyvin kerrostalon vaaleaa seinää vasten. Laatikoiden päällä on varoitus ”ei saa koskea”. Tuholaistorjuntaan erikoistunut Rentokil on tuonut laatikot avuksi rottien vastaiseen sotaan.

– Aloitimme rottien torjunnan Annalassa vuodenvaihteessa. Ansoja on asetettu talojen ympäristöön, missä rottahavaintoja on tehty, Rentokilin huoltopäällikkö Jani Meriläinen kertoo.

Myrkytysalue on vuoden aikana levinnyt Kaukajärvelle ja puistoja on myrkytelty.

Laatikoissa on pienet aukot, joista rotat pääsevät sisään. Ihminen tai rottaa suurempi eläin ei pääse myrkkyihin käsiksi. Rentokil pyrkii tarkistamaan ansat 35 päivän välein.

– Annalan osalta torjunta on onnistunut, sillä rottakanta näyttää pientyneen. Muualla Tampereella ei ole yhtä laajaa ongelmaa kuin Annalan ja Kaukajärven alueella, mutta kyllä rottia on kaikkialla.

Rottien torjunta on tärkeää, sillä ne levittävät tauteja ja vaurioittavat kiinteistöjä. Sähköjohtoja jyrsivät rotat voivat jopa aiheuttaa tulipaloja. Ne voivat tuoda mukanaan myös loiseliöitä, kuten kirppuja, täitä ja punkkeja.

FAKTA

Isorotta

  • Suomessa esiintyvät rotat ovat pääasiassa isorottia.
  • Isorotta on noin 40cm pitkä, ruskea jyrsijä.
  • Rotat synnyttävät vuodessa 3-6 poikuetta, joissa on 7-8 poikasta. Ne eivät yleensä lisäänny pohjoisessa talvisin, jolloin niiden määrä vähenee huomattavasti.
  • Rotat voivat levittää tauteja, kuten salmonellaa ja myyräkuumetta.

Ruokaa kannetaan metsään kasseittain

Riku Pönkänen Kartanon isännöintipalveluista kertoo, että rottaongelma on tiedossa ja siihen on reagoitu.

– Olen työskennellyt Kaukajärviosuuskunnan kanssa 15 vuotta, ja ongelma on tullut esiin vasta viime vuosina. Ilmoituksia rotista alkoi tulla keväällä ja kesällä 2016.

Pönkäsen mukaan rottaongelma on pitkälti ihmisen aiheuttama.

– Ruokaa kannetaan kassikaupalla luontoon asutusten lähellä. Ruokinta ei kuitenkaan tapahdu taloyhtiön alueella, joten on vaikea sanoa, kenen tähän pitäisi puuttua. Asiasta on kuitenkin huomautettu useita kertoja.

Annalan ja Kaukajärven alueen taloyhtiöissä on tiedotettu, ettei lintuja tai muita eläimiä saa syöttää, sillä rotat tulevat sinne, missä ruokaa on. Tärkein keino rottien torjuntaan on estää niiden ruuan- ja vedensaanti.

– Teimme viime syksynä useampien taloyhtiöiden kanssa sopimuksen rottien torjunnasta yhteistyössä Rentokilin kanssa.

Rottien torjuntaan käytetään aineita, joiden käsittelyyn tarvitaan ammattitaitoa.

Riku Pönkänen

Rottien tarkkaa määrää on mahdotonta arvioida, mutta niiden laaja levinneisyys on huomattu myös muualla Suomessa. Ihmisten toiminnan lisäksi myös leudoilla talvilla on ollut vaikutusta rottien määrän kasvuun.

Seija Sironen on huolissaan rottien leviämisestä Kaukajärvellä.

Asukkaita kauhistuttaa rottien leviäminen

Seija Sironen odottelee bussia Kaukajärven pysäkillä ja harmittelee rottien leviämistä alueella.

­– Tuttujani asuu Annalassa, missä rotista on ollut paljon haittaa. Siellä jotkut syöttävät eläimiä, vaikka se on kiellettyä.

Sirosen kotonakin on ollut ongelmia jyrsijöiden vuoksi.

– Edesmennyt mieheni halusi aikoinaan laittaa ulos linnuille ruokaa, mutta hiiret ja rotat löysivät paikalle. En tykkää yhtään niistä, joten kielsin miestäni ruokkimasta enää lintuja.