Radio Moreenin sähkeet 26.9. kello 15

Kansainväliset Alihankinta-messut ovat käynnistyneet tänään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Kolmepäiväisessä tapahtumassa toimii kaikkiaan viidessä hallissa yli tuhat näytteilleasettajaa. Aukioloajat ovat tänään ja huomenna kello yhdeksästä seitsemääntoista ja torstaina kello yhdeksästä kuuteentoista. Messu- ja urheilukeskuksen läheisyydessä autoilevia varoitetaan liikenneruuhkista tapahtuman aikana.

***

Tampereen ja Oriveden asukkaille tarjotaan mahdollisuutta klamydian ja tippurin etätestauspalveluun. Tampereen kaupungin ja Fimlabin avaaman uuden palvelun kautta voi tilata kotiinsa maksuttoman etätestauspaketin. Aikaisemmin etätestaus on ollut mahdollista vain opiskelijoille ja alle kaksikymmentäkaksivuotiaille. Klamydiatartuntojen määrä Suomessa on kasvanut tasaisesti. Myös tippurin on todettu yleistyneen viime vuosina.

***

Pirkanmaalaiset nuoret ovat huumemyönteisempiä kuin muualla maassa keskimäärin, selviää terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselystä. Kyselyyn vastanneiden pirkanmaalaisten opiskelijoiden mukaan huumausaineiden hankkiminen omassa kotikunnassa on helppoa. Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista näin ajattelee melkein neljäkymmentä prosenttia. Vastaava luku toisen asteen opiskelijoilla on lähes kuusikymmentä prosenttia. Asiasta kertoi Aamulehti.

***

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone aikoo vähentää tuhat työpaikkaa maailmanlaajuisesti. Koneen palveluksessa työskentelee yhteensä viisikymmentäkolme tuhatta työntekijää, joista noin kaksi tuhatta Suomessa. Kone tavoittelee vähennyksillä sadan miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä vuoden kaksituhatta kaksikymmentä lopusta alkaen. Yhtiön viestintä kertoo, että vielä ei voida arvioida, mihin maihin vähennykset kohdistuvat.

***

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen työntekijä julkaisi vahingossa noin kuudentuhannen ihmisen henkilötietoja esitystenjakopalveluun. THL kertoi asiasta aamupäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Tuntematon henkilö jakoi tietoja edelleen toiseen esitystenjakopalveluun, josta ne päätyivät verkon hakukoneisiin. Tiedot on sittemmin poistettu avoimesta verkosta, mutta seurantaa jatketaan. THL:n pääjohtaja pahoittelee vuotoa ja toteaa laitoksen ottavan siitä täyden vastuun.