Radio Moreenin sähkeet 29.9. kello 17

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtää satoja tuhansia näytteitä Tampereen biopankkiin. Kaiken kaikkiaan 400 000 kudos-, solu- ja verinäytettä talletetaan biopankkiin. Kyseessä on lääketieteellisiä näytteitä keräävä yksikkö, jossa tutkitaan sairauksia ja kehitetään hoitomenetelmiä. Tampereen biopankissa tutkitaan muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, syöpää sekä diabetesta. Biopankkiin talletettavat näytteet on otettu ennen kuin biopankkilaki tuli voimaan. Henkilöillä, joilta näytteet on otettu, on marraskuun loppuun asti aikaa kieltää niiden siirto biopankkiin.

***

Koskipuistoon avataan lokakuussa uusi ravintolan ja kaupan yhdistelmä Puisto. Pirkanmaan Osuuskauppa osti viime vuonna rakennuksen Tampereen kaupungilta. Huhtikuussa suljettu Rosso on nyt remontoitu ja uudistettu täysin. Uusi ravintolakonsepti Puisto pitää sisällään á la carte ravintolan lisäksi kaupan, kahvilan, pizzerian ja salaattibaarin. Puistossa on panostettu etenkin paikallisuuteen ja lähiruokaan.

***

Tampereella vietetään tänään tutkijoiden yötä. Euroopanlaajuinen tapahtuma tekee tiedettä tunnetuksi iltapäivällä ja illalla museokeskus Vapriikissa ja Tampereen teknillisellä yliopistolla. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus järjestää virtuaalivierailun Vapriikissa kello 19. Museokeskuksessa on myös useita pisteitä, joissa esitellään teknologisia innovaatioita, kuten lemmikkeihin ja työelämään liittyvää älyteknologiaa.

***

Rautatieyhtiö VR lisää junavuoroja Tampereen ja Turun välille. Kaupunkien väliä tulee ajamaan kymmenen uutta junavuoroa viikossa. VR pyrkii helpottamaan työmatkalaisten liikkumista lisäämällä iltapäivisin Tampereelta Turkuun uuden junavuoron. Turusta puolestaan lähtee uusi junavuoro iltakuudelta, joka jatkaa Tampereen kautta Ouluun. Rautatieyhtiön mukaan liikennettä lisätään, koska junalippujen kysyntä kasvaa. Tampereelta on helppo vaihtaa Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen lähteviin juniin. VR lisää myös uusia junavuoroja Helsingin ja Turun välille.

***

Ensi vuoden nuori taiteilija on valittu. Taiteilija J.A. Juvani eli Jari Juvani saa 20 000 euron stipendin Tampereen kaupungilta. Hän saa lisäksi yksityisnäyttelyn Tampereen ja Turun taidemuseoihin. Juvani käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita. Hänen työvälineitään ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Vuoden nuoren taiteilijan palkinto myönnetään alle 35-vuotiaalle suomalaistaiteilijalle.