Eero Pirisen kolumni: Onko meillä edessä muutto vai muutos?

Ilmastonmuutos on ongelma, jota ei tulla ratkaisemaan yhdellä sopimuksella, vaan hyvillä esimerkeillä. Itse myin hiljattain autoni, koska halusin pienentää hiilijalanjälkeäni. En voisi olla päätökseeni tyytyväisempi. Olen muuttunut tarkkaavaisemmaksi, koska olen voinut keskittyä muuhunkin kuin liikenteeseen. Sopeutumisvaiheen jälkeen bussimatkat ovat terapeuttisia, kun voin uppoutua ajatuksiini ja nauttia maisemista.

Albert Einstein oli sitä mieltä, että esimerkin asettaminen ei ole tärkein keino vaikuttaa muihin, se on ainoa keino. Ongelmat syntyvät mielestäni siitä, että ihmisten on helpompi seurata toisiaan nyt kuin ikinä aikaisemmin. Se johtaa siihen, että seuraamme ihmisiä, jotka eivät aseta hyvää esimerkkiä. Silti otamme heiltä vaikutteita.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin saastuttaja. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on todennut ilmastonmuutoksen olevan kiinalainen huijaus. Pariisin ilmastosopimuksessa ensimmäistä kertaa, kahta valtiota lukuun ottamatta, koko maailma tiedosti virallisesti, että hiilipäästöjen vähentäminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tärkeää. Trumpin johtama hallitus on kuitenkin vetäytymässä ilmastosopimuksesta. Maailman vaikutusvaltaisimman miehen teot asettavat huonon esimerkin.

Ihmisestä saattaa tulla moniplaneettainen laji ennen kuin koko maailman väestö uskoo ilmastonmuutokseen. Jos kaikki menee aikataulujen mukaan, yksityisen yhdysvaltalaisen yrityksen SpaceX:n laukaisema raketti vie ensimmäiset ihmiset Marsin pinnalle vuonna 2027, vain kymmenen vuoden päästä. Vaikuttaa siltä, että olemme mieluummin jättämässä oman planeettaamme kuin olisimme valmiita korjaamaan aiheuttamaamme vahinkoa.

On vaarallinen harha kuvitella, että maailma sellaisenaan on helposti siirrettävissä uudelle planeetalle, toimittaja Hanna Nikkanen painottaa. Hän johti työryhmää, joka kirjoitti juuri julkaistun tietokirjan Hyvän sään aikana. Kirjassa käsitellään ilmastonmuutosta. Nikkanen ajattelee, että kun ihmisille annetaan vaihtoehto B, ottavat he enemmän riskejä vaihtoehto A:n suhteen. Vaihtoehto A on planeetan pelastaminen ja B on muuttaminen toiselle planeetalle.

Maapallolla ilma on vielä helposti hengitettävää ja ilmaista. Ongelmien korjaaminen on aina vaikeampaa kuin virheistä oppiminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen. Tärkeintä on päättää, onko asia korjaamisen arvoinen vai ei.

Hyvän sään aikana kertoo ilmastonmuutoksen laajuudesta. Lue uutinen täältä