Radio Moreenin sähkeet 3.10. klo 15

Tampereen yliopiston tieteentekijoillä eli Tatte ry:llä on tällä viikolla 50-vuotisjuhlaviikko.

Tatte ry on ammattiyhdistys, joka kuuluu akavalaiseen tieteentekijöiden liittoon. Koko tieteentekijöiden liitto täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Tampereen yhdistyksen Tatte ry:n juhlaviikon tapahtumat ovat tällä viikolla pääosin Tampereen yliopiston kampuksella.

***

Tampereelle suunnitellun monitoimiareenan osapuolet ovat allekirjoittaneet osakassopimuksen.

Tampereelle tulevan areenan yhteyteen tulee ravintola- ja hotellipalveluita. Ravintolapalveluista vastaa Restamax ja hotellitoiminnasta Lapland Hotels. Lisäksi alueelle tulee Kansi ja areena -hankkeen mukana liike-, toimisto-, ja asuinrakennuksia.

Rakentamisen valmistelutyöt käynnistyvät heti ja monitoimiareena valmistunee vuonna 2021 ja Kansi ja areena -hanke vuonna 2023.

***

Tampereen yliopistollinen sairaala ja Hatanpään sairaala yhdistyvät. Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen Hatanpään sairaala- ja kuntoutuspalvelujen yhdistämisen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ensi vuoden alusta. Uusi järjestely mahdollistaa kirurgiset leikkaukset Hatanpäällä.

Suunnitelmien mukaan työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen eikä irtisanomisia tule.

Yhdistämisen taustalla on terveydenhuoltolain muutos.

***

Las Vegasin ammuskelussa kuolleiden uhrien määrä on noussut 59:een. Loukkaantuneita on yli 500.

Epäilty massamurhaaja Stephen Paddock alkoi ampua Las Vegasissa järjestetyn kantrifestivaalin yleisöä hotellihuoneen ikkunasta maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Paddock surmasi itsensä ennen kuin poliisit murtautuivat hänen hotellihuoneeseensa. Huoneesta löytyi ainakin kymmenen asetta, joista useat olivat kiväärejä.

Teon motiivi ei ole vieläkään tiedossa.

***

Fysiikan Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna yhdysvaltalaiset tutkijat Rainer Weiss, Barry C. Barish ja Kip S. Thorne gravitaatioaaltojen löytämisestä. Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon jo sata vuotta sitten, mutta aallot löydettiin vasta toissa vuonna. Palkinnon arvo on yhdeksänsataa tuhatta euroa.

Lääketieteen Nobelin saajiksi julkistettiin eilen banaanikärpäsen vuorokausirytmiä tutkinut yhdysvaltalaiskolmikko.

Tällä viikolla julkaistaan vielä Nobel-palkinnot kemiasta, kirjallisuudesta ja rauhasta ja ensi viikolla taloustieteestä.