Radio Moreenin sähkeet 3.10. klo 16

Tampereelle suunnitellun monitoimiareenan osapuolet ovat allekirjoittaneet osakassopimuksen.

Tampereelle tulevan areenan yhteyteen tulee ravintola- ja hotellipalveluita. Ravintolapalveluista vastaa Restamax ja hotellitoiminnasta Lapland Hotels. Lisäksi alueelle tulee Kansi ja areena -hankkeen mukana liike-, toimisto-, ja asuinrakennuksia.

Rakentamisen valmistelutyöt käynnistyvät heti ja monitoimiareena valmistunee vuonna 2021 ja Kansi ja areena -hanke vuonna 2023.

***

Työpaikan sisäilmaongelmat voivat vaikuttaa terveyshaittojen lisäksi sosiaalisiin suhteisiin. Tampereen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että syrjimisestä raportoivat enemmän työntekijät, jotka kokivat työpaikkansa sisäilman haitalliseksi.

Syrjintää ilmeni Tampereen yliopiston tutkimuksessa työn ja työvuorojen jaossa, tiedonsaannissa sekä työtovereiden tai esimiesten asenteissa.

***

Tampereen yliopistollinen sairaala ja Hatanpään sairaala yhdistyvät. Kaupunginvaltuusto hyväksyi eilen Hatanpään sairaala- ja kuntoutuspalvelujen yhdistämisen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ensi vuoden alusta. Uusi järjestely mahdollistaa kirurgiset leikkaukset Hatanpäällä.

Suunnitelmien mukaan työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen eikä irtisanomisia tule.

Yhdistämisen taustalla on terveydenhuoltolain muutos.

***

Hyvän sään aikana -kirja julkaistaan tänään. Hyvän sää aikana on tietokirja siitä, miten ilmastonlämpeneminen iskee Suomeen.

Kirjaa on ollut tekemässä Hanna Nikkasen johtama työryhmä, johon kuuluu 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta. Nikkanen toimi journalistiikan vierailijaprofessorina viime lukuvuonna.

Kirjan julkistamistilaisuus on tänään Helsingissä sekä huomenna Tampereen kulttuuritalo Telakalla.

***

Fysiikan Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna yhdysvaltalaiset tutkijat Rainer WeissBarry C. Barish ja Kip S. Thorne gravitaatioaaltojen löytämisestä. Albert Einstein ennusti gravitaatioaaltojen olemassaolon jo sata vuotta sitten, mutta aallot löydettiin vasta toissa vuonna. Palkinnon arvo on yhdeksänsataa tuhatta euroa.

Lääketieteen Nobelin saajiksi julkistettiin eilen banaanikärpäsen vuorokausirytmiä tutkinut yhdysvaltalaiskolmikko.

Tällä viikolla julkaistaan vielä Nobel-palkinnot kemiasta, kirjallisuudesta ja rauhasta ja ensi viikolla taloustieteestä.