Radio Moreenin sähkeet 4.10. kello 16

Tampereen Pappilanpuiston hoivakoti siirtyy terveysyhtiö Pihlajalinnalta Tampereen kaupungin vastuulle. Kolmivuotinen sopimus kaupungin ja Pihlajalinnan välillä on päättymässä, ja siirrosta johtuvat YT-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Hoivakoti joutui viime vuonna kohun keskelle hoitajien vähyyden ja asukkaiden omaisten tyytymättömyyden vuoksi. Tampereen kaupungin mukaan tuleva muutos ei johdu aikaisemmista ongelmista.

***

Tampereen kaupunki haluaa järjestää itse työllisyys- ja yrityspalvelunsa. Asia selviää tänään julkaistuista kuntien antamista lausunnoista. Kaupungit kritisoivat hallituksen suunnitelmaa siirtää kasvupalvelut maakuntien vastuulle. Hallitus on aiemmin sopinut pääkaupunkiseudulle erityisratkaisun, jonka mukaan kasvupalveluiden järjestäjä saa olla kuntayhtymä maakunnan sijaan.

***

Suomi100-ohjelmistoon kuuluva valtakunnallinen Armas Festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Vanhusten viikon yhteyteen ajoitetulla festivaalilla halutaan nostaa esiin ikääntymisen teemoja taiteen avulla. Festivaalissa on mukana useita kuntia, taidealan toimijoita ja vanhusalan järjestöjä. Kaksiviikkoisen Armas-festivaalin suojelijana toimii presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Festivaalin toivotaan laajenevan jokavuotiseksi tapahtumaksi.

***

Katalonian poliisijohtaja Josep Luis Traperoa epäillään kapinaan yllyttämisestä ja viranomaisten toimien vaikeuttamisesta. Madridilainen oikeusistuin on kutsunut Traperon ja kolme muuta epäilytä kuultavaksi perjantaina. Epäilyt koskevat tapahtumia Barcelonassa kaksi viikkoa sitten, jolloin Katalonian aluehallinnon tiloissa tehtiin ratsia kansanäänestyksen estämiseksi. Espanjan lain mukaan Trapero voidaan tuomita enintään viidentoista vuoden vankeuteen.

***

Kemian Nobel-palkinnon ovat saaneet sveitsiläinen Jacques Dubochet, yhdysvaltalainen Joachim Frank ja brittiläinen Richard Henderson. Kolmikko palkittiin kyroelektronimikroskopian kehittämisestä. Nobel-komitean mukaan tutkijoiden kehittämä menetelmä mahdollistaa ja yksinkertaistaa biomolekyylien kuvaamista. Palkintoperusteiden mukaan biokemia on siirtynyt uuteen aikakauteen menetelmän ansiosta.