Radio Moreenin sähkeet 5.10. kello 15

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut valtionhallinnon verkkosivuille hyökänneen nuoren miehen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Mies syyllistyi viime vuonna törkeään tietojärjestelmän häirintään ja 5 000 tietomurtoon. Kohteena olivat eduskunnan, Kelan, aluehallintavirastojen ja useiden ministeriöiden verkkosivut. Tuomittu valmisti ja levitti netissä haittaohjelmaa. Saastuneet järjestelmät ruuhkauttivat pahasti useiden ministeriöiden sivut pisimmillään vuorokausiksi. Kahden tekijää avustaneen alaikäisen syytteet hylättiin oikeudessa.

***

Kotilinnasäätiön tonttisotkusta on selvinnyt uusia tietoja. Säätiö myi Tampereen kaupungilta saamansa vuokraoikeuden eteenpäin rakennusyhtiölle. Vuokrasopimuksen mukaan säätiö ei olisi saanut myydä vuokraoikeutta eteenpäin. Kaupungin kiinteistöpuolen työntekijät kiistävät tienneensä Kotilinnasäätiön tonttikaupasta etukäteen. Aamulehti kuitenkin paljastaa, että rakennusyhtiön konsultti tapasi kaupungin edustajan ennen arvotontin kauppaa.

***

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Euroopan unionia keskeyttämään turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Afganistaniin. Amnesty kehottaa EU-maita odottamaan, kunnes palautukset voidaan toteuttaa turvallisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Amnestyn tuoreen raportin mukaan Euroopasta palautettuja turvapaikanhakijoita on kohdeltu Afganistanissa epäinhimillisesti.

***

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja on valittu. Palkinto myönnetään japanilaissyntyiselle Kazuo Ishigurolle. Nobel-palkinnon arvo on lähes miljoona euroa. Palkittu kirjailija on asunut lapsuudestaan saakka Englannissa. Ishiguro on julkaissut useita romaaneja ja televisioelokuvien käsikirjoituksia. Hänen teoksiaan on käännetty yli 30 kielelle.

***

Tänään Tampereella alkaa kaksi suurta musiikkitapahtumaa. Kaupungissa järjestetään vuosittainen Lost in Music -festivaali kaupunkilaisille ja Musiikki & Media -konferenssi alan ammattilaisille. Lost in Music korostaa asemaansa kaupunkifestivaalina tamperelaisille. Festivaali tuo Tampereen klubeille yli 80 yhtyettä ja artistia torstaista lauantaihin. Esiintyjät ovat pääosin kotimaisia uutuusartisteja.