Radio Moreenin sähkeet 5.10. kello 16

Tamperelaisten palvelutalojen asiakkaat ovat aiempaa tyytymättömämpiä palveluihin. Kyselytulosten perusteella palvelutaloissa asuvia vaivasi etenkin yksinäisyys ja vaikutusmahdollisuuksien puute omiin asioihin. Ikäihmisistä lähes viidennes koki vaikutusmahdollisuuksiensa heikentyneen viime vuodesta. Tampereen kaupungin kyselyyn vastasi 800 kotihoidossa tai palvelutalojen kotihoidossa olevaa.

***

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Euroopan unionia keskeyttämään turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Afganistaniin. Amnesty kehottaa EU-maita odottamaan, kunnes palautukset voidaan toteuttaa turvallisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Amnestyn tuoreen raportin mukaan Euroopasta palautettuja turvapaikanhakijoita on kohdeltu Afganistanissa epäinhimillisesti.

***

Luomun myynti kasvaa vauhdilla. Yli miljoona suomalaista ostaa luomutuotteita viikoittain. Myynti kasvoi vuodenmittaisella seurantajaksolla lähes viidenneksellä verrattuna edelliseen ajanjaksoon. Luomun myyntiä arvioi Pro Luomu -yhdistys. Arvio perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin. Eniten on lisääntynyt luomumehujen ja -kahvin myynti.

***

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja yllätti vedonlyöjät. Palkinto myönnetään japanilaissyntyiselle Kazuo Ishigurolle. Hän ei ollut vedonlyöjien ennakkosuosikki. Ishiguro on julkaissut useita romaaneja ja televisioelokuvien käsikirjoituksia. Hänen teoksiaan on käännetty suomeksi seitsemän. Palkintolautakunta luonnehtii Ishiguron romaaneja valtavan tunnevoimaisiksi ja mielikuvituksellisiksi. Nobel-palkinnon arvo on lähes miljoona euroa.

***

Kotimaista Yösyöttö-elokuvaa ei nähdä Finnkinon elokuvateattereissa. Elokuvan levittäjä Nordisk Film ja elokuvateatteriketju Finnkino eivät ole päässeet sopimukseen siitä, miten elokuvan tuotot jaetaan. Finnkino haluaa aiempaa suuremman osuuden lipputuloista. Yhtiöt yrittävät päästä sopuun levitysoikeuksista. Yösyöttö-elokuva saa ensi-iltansa huomenna perjantaina.