Kanta-asiakas Salla Aronen (vas.) käy usein jopa kahden viikon välein lainaamassa vaatteita. Stylistinäkin toimiva Luottovaatteen Anna-Kaisa Tenhunen (oik.) auttaa asiakkaita löytämään uutta päällepantavaa.

Lainavaate haastaa kertakäyttömuodin — “Kaikkea ei ole pakko omistaa itse”

Vaatelainaamo tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uutta muotia, ja kannustaa ekologisempaan vaatteiden kulutukseen. Vaatteiden lainaaminen kiinnostaa ihmisiä. Vuoden päivät Tampereen Kalevassa toimineella Luottovaatteella on jo lähemmäs 100 kanta-asiakasta.

Vaatteiden kulutus on kasvanut Suomessa 2000-luvulla. Kulutuksen taustalla on esimerkiksi vaatteiden halvat hinnat ja kasvavat valikoimat, jotka muuttuvat nopeasti. Samalla kuitenkin tekstiilijätteen yhä suurempaan määrään ja sen aiheuttamiin ympäristöongelmiin on herätty. TEXJÄTE-tutkimushankkeen mukaan Suomessa syntyy tekstiilijätettä noin 71 miljoonaa kiloa vuodessa.

Tamperelainen Luottovaate-vaatelainaamo pyrkii haastamaan ajatuksen siitä, että kaikki vaatekappaleet on pakko omistaa itse. Jäsenet voivat lainata Luottovaatteesta tavallisia arkivaatteita kahdeksi viikoksi kerrallaan. Vaatelainaamoja on Suomessa vasta muutamia, ja ala on vielä nuori. Luottovaatteessa kanta-asiakkaat käyvät jopa kerran viikossa etsimässä väliaikaista täytettä vaatekaappeihinsa.