Etelä-Karjalasta kotoisin oleva Eeva Kilpi on käsitellyt kirjoissaan muun muassa evakkoutta. Kuva: WSOY/Veikko Somerpuro

Aleksis Kiven palkinto Eeva Kilvelle – kirjailija antaa äänen sodan uhreille

Kirjallisuuspalkinto myönnetään kirjailijalle Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on myöntänyt kirjailija Eeva Kilvelle Aleksis Kiven rahaston palkinnon. 89-vuotias Kilpi sai palkintonsa tiistaina Helsingissä järjestetyssä Toivoa kirjallisuudesta -tapahtumassa. Palkinnon arvo on 25 000 euroa.

Kilpi on julkaissut useita romaaneja, novelli- ja runokokoelmia sekä esseekokoelman ja kuunnelman. Hän on myös suomentanut teoksia.

Palkintolautakunta kiinnitti huomiota Kilven monipuoliseen ja yhteiskunnallisesti merkittävään elämäntyöhön. Kirjailija on käsitellyt teoksissaan runsaasti karjalaisuutta ja evakkoutta. Aiheet ovat lautakunnan mukaan historiallisuudessaan ajankohtaisia, koska ne antavat äänen sotaa paenneille sekä kotinsa ja kulttuurinsa menettäneille.

Aleksis Kiven palkinto on vanhin Suomessa myönnettävä kirjallisuuspakinto. Edellisenä vuonna palkinnon sai Pirkko Saisio.