Radio Moreenin sähkeet 12.10. klo 17

Tampereen kaupungin pääkirjasto Metso on poistanut käytössä olleet turvaportit kaksi vuotta sitten aloitetun peruskorjauksen yhteydessä. Metson kokoelmapäällikkö Maarit Helénin mukaan Metsosta kadoksissa on vajaat 500 kirjaa, joista valtaosa on hävinnyt kuluneen vuoden aikana. Metsossa kirja luokitellaan kadonneeksi, kun sitä ei ole rekisteröity asiakkaan lainaamaksi eikä sitä myöskään löydy kirjaston hyllyiltä.

***

Tampereen Tesomalla testataan hyvinvointipalvelujen tulevaisuutta. Kaupunginosaan avautuu ensi keväänä hyvinvointikeskus, jota pyörittää Tampereen kaupunki ja sosiaali- ja terveyspalveluyritys Mehiläinen. Keskus toimii allianssimallilla. Samaa mallia on hyödynnetty muun muassa Tampereen rantatunnelissa ja raitiotiessä. Allianssimalli saattaa olla yksi tapa tuottaa hyvinvointipalveluja tulevassa sote-uudistuksessa.

***

Eduskuntatalo avaa ovensa vierailijoille tämän viikon perjantaina ja lauantaina. Sisään pääsee kello yhdestätoista kello kuuteen. Viimeiset vieraat otetaan sisään puoli neljä. Vastikään peruskorjattua eduskuntataloa pääsee tutkiskelemaan kiertokävelyllä sekä opastetulla tutustumisella eduskunnan toimintaan. Kierroksella pääsee myös tapaamaan kansanedustajia. Seuraavan kerran ovet aukeavat marraskuun puolivälissä. Tapahtuma on osa Suomi 100 –juhlavuotta.

***

Suomalaiset käyttävät mobiilidataa selvästi muuta maailmaa enemmän. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tutkimuksen mukaan suomalainen kuluttaa 11 gigatavua mobiilidataa kuukaudessa. Ero muihin OECD:n jäsenmaihin on suuri, sillä esimerkiksi Ruotsissa mobiilidataa käytetään vain 4,4 gigatavua kuukaudessa. Lähimpänä Suomen lukemia on Latvia, jossa mobiilidataa kulutetaan keskimäärin 8,2 gigatavua liittymää kohden.

***

Tampere saattaa pian olla Suomen ainoa kaupunki, jossa maksetaan koiraveroa. Tähän asti Tampere ja Helsinki ovat olleet ainoita koiraveron kerääjiä. Nyt Helsingin pormestari esittää koiraverosta luopumista talousarvioehdotuksessaan vuodelle 2018. Tampereen kaupunginvaltuusto päättää asiasta parin viikon sisällä. Tampereella koiravero on 34 euroa vuodessa koiraa kohden.