Hyönteismyönteinen Suomi sallii sirkat ruuaksi – ensimmäinen maistamiskerta voi olla vähintäänkin yllättävä

Hyönteisiä saadaan myydä pian elintarvikkeena Suomessa. Toimittajamme Lala Ylitalo pääsi maistamaan ruuaksi kasvatettua sirkkaa.

Keskellä start up -kylää Otaniemen yliopistokampuksella sijaitsee valkoinen merikontti. Kontti on Pohjoismaiden suurin hyönteiskasvattamo, jonka omistaa hyönteisruokayritys Entocube.

Suomessa päätettiin tänä syksynä tulkita EU:n uuselintarvikeasetusta tavalla, joka mahdollistaa hyönteisten myymisen elintarvikkeena. EntoCuben markkinointipäällikkö Jonas Aaltio kertoo, että tähän asti sirkkoja on myyty ruuaksi myymällä niitä silmänruokana ja elämyksinä eikä suoranaisesti elintarvikkeena.

Aaltio uskoo, että sirkat löytävät paikkansa ensimmäisenä kasvissyöjien lautasille, sillä hän pitää hyönteisiä lihaa eettisempänä proteiinin lähteenä.

Hyönteisten eettisyyttä Aaltio perustelee muun muassa sillä, että sirkka kasvaa luonnossakin pienessä ja pimeässä tilassa. Sirkkojen lopettaminen tapahtuu pakastamalla. Vaihtolämpöisenä eläimenä sirkka alkaa horrostaa pakkasessa, ja 20 minuutin kuluttua sirkan elintoiminnot lakkaavat.

– On kuin talvi tulisi nopeutettuna, Aaltio kertoo.

Tutkimusta kuitenkin tarvitaan varmistaakseen uskomukset sirkkojen tietoisuudentasosta ja hyvinvoinnista. EntoCuben kontissa kasvaa kerrallaan puoli miljoonaa sirkkaa ja kuukaudessa syömäkelpoista lihaa saadaan 60 kiloa.