Kuukuppi ei ole vain kuukautissuoja, vaan myös itseilmaisun väline. Kuva: Olivia Ranta.

Kupit kaakkoon – kuukuppi mullistaa menkkamarkkinoita

Hippikupista on tulossa valtavirtaa Suomessa. Mukavuus ja ekologisuus saavat naiset innostumaan kestävästä kuukautissuojasta.

Turkulainen Oona Kivimäki oli 13-vuotias, kun hänen kuukautisensa alkoivat. Aluksi hän käytti kuukautissiteitä ja tamponeita. Siteet kuitenkin hiostivat ja hinkkasivat, ja niiden kanssa täytyi käyttää mummopöksyjä. Tamponikaan ei houkutellut.

– En tykkää rassata emätintäni ja työntää sinne pumpulia. Tiesin jo silloin, ettei tämä voi olla hyvästä minulle tai ympäristölle. Heitin joka kuukausi järkyttävän määrän muovia roskiin.

15-vuotiaana Kivimäki kuuli isosiskoltaan ensimmäistä kertaa kuukupista. Siis luonnonkumista tai silikonista valmistetusta kuukautissuojasta, joka laitetaan emättimeen. Kuppi kerää kuukautisveren, ja samaa kuppia voi käyttää monta vuotta.

– Ensimmäinen ajatukseni kuukupista oli, että onpa kiva ekologinen vaihtoehto.

Kun Kivimäki osti ensimmäisen kuukuppinsa, niin kukaan hänen ystäväporukastaan ei ollut vielä edes kuullut sellaisesta vaihtoehdosta. Nykyään 21-vuotiaan Kivimäen kavereista melkein kaikki käyttävät kuukuppia.

Kuukuppi valloittaa päivittäistavarakaupat

Kuukupin suosio näkyy suomalaisen valmistajan Luneten menestyksessä. Viime vuonna Luneten myynti kasvoi Suomessa melkein 50 prosenttia. Suomalaisuudesta huolimatta yrityksen kokonaismyynnistä vain noin 15 prosenttia tulee kotimaan markkinoilta. Yritys tähtääkin ulkomaille ja sillä on jälleenmyyjiä niin Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissa.

Luneten kuukupit tulivat Suomen markkinoille vuonna 2005 ja Ruohonjuuri oli tuotteen ensimmäinen jälleenmyyjä. Ruohonjuuren markkinointipäällikkö Johanna Koskisen mukaan kuukuppien myynti on kasvanut vuosien aikana tasaisesti, suunnilleen 20 prosentin vuosivauhtia. Viimeisimmän vuoden aikana Ruohonjuuressa on myyty yli 7 500 kuppia.

Kuukupin käyttö säästää luontoa, kun kertakäyttösuojista kertyvä jäte vähenee.

Satu Orava

Viime vuosina kuukuppimaniaan ovat hurahtaneet myös päivittäistavarakaupat. S-ryhmä aloitti jälleenmyyjänä viime vuonna, ja kuluvan vuoden aikana kuukupin myynti on kasvanut heillä peräti 50 prosenttia. S-ryhmän asiakkailta tuli toive, että kuukuppi saataisiin myyntiin. SOK:n valikoimapäälliköllä Satu Oravalla on oma näkemyksensä siitä, miksi kuukuppien suosio nousee Suomessa.

– Kasvava kuluttajakunta arvostaa ekologisuutta. Kuukupin käyttö säästää luontoa, kun kertakäyttösuojista kertyvä jäte vähenee.

Tänä syksynä myös Kesko hyppäsi kuukuppijunan kyytiin. Keskon intiimihygieniasta vastaavan tuotepäällikkö Pauliina Paijan mukaan Kesko haluaa tarjota asiakkailleen vastuullisempia ja modernimpia tuotevaihtoehtoja.

Markkinoilla on useita kuukuppivalmistajia, kuten The Keeper, The Divacup ja Mooncup. Useimpia kuukuppeja voi tilata itselleen verkkokaupoista. Silti niin S-ryhmä kuin Keskokin myyvät tällä hetkellä vain suomalaista Lunettea. S-ryhmä perustelee ratkaisua muun muassa kotimaisuudella.

Mitä tubettajat edellä, sitä nuoret perässä

Viime vuosina erityisesti Lunette on markkinoinut tuotettaan ja tehnyt kaupallista yhteistyötä tunnettujen tubettajien kanssa. Mukaan on lähtenyt esimerkiksi Mariieveronica eli Veronica Verho. Hän on tehnyt kupista valtavirtaa suomalaisille nuorille.

Tampereen Ruohonjuuren asiakaspalvelija Hanna Klén on huomannut kuukuppien lisääntyneen suosion työssään konkreettisesti. Hänen mukaansa hyllyjä pitää täyttää useammin ja tuotetta tilata nopeammalla tahdilla kuin ennen.

– Kuukuppia ostaessa ei tarvitse pelätä, että pitäisi kertoa myyjälle intiimiasioistaan, Hanna Klén naurahtaa. Kuva: Olivia Ranta.

Ruohonjuurella ei ole enää ollenkaan muita kuukautissuojia valikoimissaan kuin kuukuppeja ja kestositeitä. Klén kertoo, että vielä vähän aikaa sitten kaupassa käytiin kyselemässä paljon luomusiteitä ja -tamponeita. Toisin on nyt, sillä vaihtoehtoja kuukupille ei Klénin mukaan enää oikeastaan tiedustella.

– Nykyään kaikki haluavat vain sen kuukupin.

Kun Klén vuonna 2010 aloitti Ruohonjuuressa, kuukuppeja ostivat pääsiassa 25–35-vuotiaat naiset. Sen jälkeen kuukupista on tullut hänen mukaansa valtavirtaa eikä se ole enää pelkästään vaihtoehtoisen, ehkä vähän hipahtavan, asiakaskunnan kulutustuote. Klénin mukaan ennen piti olla perehtyneempi ja tiedostavampi, että pystyi ylipäätään törmäämään ilmiöön nimeltä kuukuppi.

– Nykyisin kuukuppi on näkyvissä mediassakin, joten siihen törmäävät kaiken tyyppiset ihmiset. Yhä nuoremmat, jopa alle 20-vuotiaat naiset, ostavat omatoimisesti kuukuppeja.

Perinteiset kuukautissuojat eivät sovi jokaiselle

Tietoisuus kuukupeista on lisääntynyt myös kouluissa. Oona Kivimäki kertoo, että hänen pikkusiskolleen on kerrottu kuukupeista terveystiedon tunneilla.

Aina kun tamponi oli ollut minuuttiakaan yli kahdeksan tuntia paikoillaan, sain paskahalvauksen.

Oona Kivimäki

Kivimäki on itse huomannut kuukupissa useita terveyshyötyjä. Toisin kuin tamponit, kuukuppi ei kuivata hänen limakalvojaan. Hän kertoo myös nukkuvansa paremmin, kun ohivuotoja ei tarvitse pelätä. Kuukuppi antaa mielenrauhan.

– Aina kun tamponi oli ollut minuuttiakaan yli kahdeksan tuntia paikoillaan, sain paskahalvauksen.

Samaa tamponia voi käyttää vain kahdeksan tuntia. Sen sijaan kuukuppia voi käyttää yhtäjaksoisesti jopa 12 tuntia. Se antaa paljon pelivaraa käyttäjälle.

Kuukuppi on ekoteko

Ympäristötietoisuus on kasvattanut luontoystävällisten tuotteiden suosiota markkinoilla. Myös Kivimäelle on tärkeää, että kuukupista ei tule paljon jätettä.

– Vessan roskista ei tarvitse oikeastaan ikinä tyhjentää, sillä kuukuppi ei jää sinne haisemaan.

Yhtä kuukuppia voi käyttää jopa useamman vuoden ajan, joten sen aiheuttama jätemäärä on pieni. Toisin on kertakäyttöisillä terveyssiteillä ja tamponeilla. Niitä voi kulua useampia paketteja yhden kuukautiskierron aikana.

Viime vuonna tehdyn lakimuutoksen vuoksi orgaaninen sekajäte, johon terveyssiteet ja tamponit kuuluvat, päätyy nykyään jätteenpolttolaitoksiin kaatopaikan sijaan.

Vaikka siteet ja tamponit eivät enää täytä kaatopaikkoja, kokee Kivimäki ne silti ongelmallisiksi. Niiden valmistus vaatii paljon raaka-aineita, muun muassa muovia.

– On ekologisempaa tehdä yksi tuote, jota voi käyttää usean vuoden ajan.

Pirkanmaan jätehuolto arvioi, että viime vuonna heidän toimialueellaan tuotettiin asukasta kohden noin 170 kiloa kotitaloussekajätettä.

Saman vuoden syksyllä yhtiö tutki kotitaloussekajätteen koostumusta, ja siitä noin yhdeksän prosenttia oli vaippoja ja siteitä. Puhutaan siis keskimäärin 15,3 kilosta vaippa- ja sidejätettä vuosittain yhtä asukasta kohti.

Pirkanmaan jätehuollon toimialueella asuu noin 437 000 henkilöä. Seudun kotitalouksissa syntyy siis vuosittain lähes 6,7 miljoonaa kiloa vaipoista ja siteistä aiheutuvaa jätettä.

Harjoitus tekee mestarin

FAKTA

MUISTA NÄMÄ, UUSI KUPPEILIJA

  • Kuukuppeja on erikokoisia ja -mallisia. Kupin mitat vaihtelevat valmistajan mukaan.
  • Kuukuppi on pehmeää materiaalia, ja se asetetaan paikoilleen eri taittelutekniikoita hyödyntäen. Internetistä löytyy useita kuukupin taittelutapoja. Kokeilemalla löytyy itselle sopiva.
  • Kuukuppi pitää pestä käyttökertojen välissä ja desinfioida keittämällä kerran kuukautiskierron aikana.

Ruohonjuuren Hanna Klén on kuullut vuosien aikana asiakkailtaan monenlaisia syitä ostaa kuukuppi. Hänen mukaansa joillekin kyse on ekologisuudesta, toisille taas terveydestä. Monelle kupin ostaminen on myös täysin käytännöllisyyskysymys, sillä kuppia ei tarvitse välttämättä tyhjentää kuin kerran aamulla ja toisen kerran illalla.

Oona Kivimäelle ei tule mieleen yhtäkään syytä kuukupin käytön lopettamiselle. Vaikka ympäristöystävällisyys on plussaa, tärkeintä hänelle on mukavuus.

– Ainoa negatiivinen puoli on, että kuukuppi on niin mukava, että sen voi unohtaa paikoilleen. Sen kuitenkin oppii muistamaan, kun kupin käytöstä tulee rutiini.

Vaikka kupin peseminen vie aikaa, ei sekään ole Kivimäelle riittävä syy lopettaa sen käyttöä.

Oona Kivimäki osti ensimmäisen kuukuppinsa äitinsä kanssa. Seuraavaksi hän haluaa ostaa pinkin kupin. Kuva: Pinja Naamanka.

– Sama aika menisi siihen, että kävisin ostamassa tamponeja kaupasta.

Myös Hanna Klén käyttää itse kuukuppia. Hänelle tärkeintä on käytännöllisyys.

– Kuukupin kanssa on paljon vapaampaa se, että ei tarvitse alituisesti miettiä, missä olet itse, tai missä on lähin vessa. Päivän aikana voi vähän niin kuin unohtaa koko kuukautisasian.

Kaikille kuukuppi ei kuitenkaan sovi. Ihmisillä on erilainen anatomia eikä kuukuppi välttämättä istu kaikille. Joillekin se voi aiheuttaa ohivuotoja tai kipua. Ohivuodot voivat johtua siitä, ettei kuppi aukea kunnolla emättimen sisällä.

Kivimäki myöntää, että alku voi olla hankalaa. Myös hänen piti alussa harjoitella kupin asettamista.

– Alku oli aika vaikeaa, kun olin 15-vuotias ja paikat olivat tiukat.

Kivimäki suositteleekin liukuvoidetta kuukuppialoittelijoille.