Helmi Hämäläisen kolumni: Olen tyytyväinen rasvaletti

En ole pessyt hiuksiani kuukauteen shampoolla. Aikaisemmin olen lotrannut aineita litratolkulla ja inhonnut ajatusta rasvaletistä. Nyt haluan vähentää muovijätettä sekä tarkkailla vedenkulutustani, mutta ennen muuta haluan haastaa normejani.

Kokeiluni alkuun on mahtunut paljon huolta. En ole varma pystyykö pesuaineen kyllästämä shampoo-sielu sietämään likaisuuden tunnetta, kun hiukset pestäänkin vain vedellä. Lähipiirinikin on kauhistellut, tuleeko minusta nyt haiseva tahmatukka.

Yksi motiiveistani välttää shampoota oli, että samalla välttäisin turhia kemikaaleja. Kemian asiantuntija Anja Nystén palautti minut nopeasti maan pinnalle: shampoo pestään pois iholta, jolloin siitä ei juurikaan ehdi imeytyä kemikaaleja elimistöön. Nysténin mukaan hiukset on syytä pestä muullakin kuin vedellä, jos käyttää muotoilutuotteita. Amerikkalainen tutkimus puolestaan kertoo, että shampoon käyttö saattaa olla perusteltua, mikäli hiuspohjassa on jokin sairaus.

Tavallinen shampoon käyttäjä on tottunut kauneuskäsitykseen, jossa hiukset ovat keveän tuuheat. Lisäksi olemme tottuneet puhtauden tunteeseen. Kansa on kuitenkin alkanut käyttää shampoota vasta sata vuotta sitten. Sitä aikaisemmin hiuksensa saippuoivat vain ylhäiset. Kuluttaja voisikin muistuttaa itselleen, että shampoot ovat pohjimmiltaan osa maailmanlaajuista miljardibisnestä.

No poo eli hiusten peseminen ilman shampoota nousi jonkinlaiseksi trendiksi muutama vuosi sitten. Ilmiö innosti harvoja jo ennestään ekologisesti eläviä tarttumaan suihkussa shampoopullon sijaan emäksiseen suolaan tai kananmuniin. No poon kannattajat perustelevat tekoaan omilla kokemuksillaan. Hiukset tuntuvat terveemmiltä, kun niitä ei pestä.

Puolessa välissä kokeiluani hiukseni näyttivät öljyssä uitetuilta. Rasvaisuudesta suivaantuneena päätin etsiä tieteellisen selityksen sille, kauanko hiusteni kestää tottua shampoottomuuteen. Ainoat löytämäni julkaisut shampoottomuudesta olivat vaihtoehtotohtoreiden tekeleitä.

Mikäli joku viitsisi tutkia asiaa tieteellisin menetelmin, saattaisimme iloksemme huomata, ettei shampoo ole välttämättömyystuote. Jos en koskaan olisi alkanut käyttää shampoita, hiukseni voisivat olla yhtä hyvässä kunnossa kuin shampookierteessä. Nyt ainoa ongelma on mielikuva oikeanlaisista hiuksista ja toisaalta muutosvaihe, kun päänahkani totuttelee shampoottomaan olotilaan.

Ennen kokeeni aloittamista pohdin, miltä likaiset hiukseni mahtaisivat näyttää, tuntua, saati haista. Nyt kuukauden jälkeen en tunne oloani likaiseksi. Jo muutamassa viikossa totuin siihen, etteivät hiukseni hulmua tuulessa kukan tuoksuisina. Ja nyt seuraa yllätys: ne eivät tuoksu myöskään kakalta! Vaihtoehtotohtori kertoi, että hiuspohjani öljyntuotanto tasapainottunee muutamassa kuukaudessa. Voin siis jatkaa kokeiluani luottavaisin mielin.