Radio Moreenin sähkeet 15.11. klo 17

Kolmen vuoden kuluttua yliopistojen opiskelijoita aiotaan valita ylioppilastodistusten perusteella. Eri lukioaineille suunnitellaan rankingia, jossa pitkällä matematiikalla saisi parhaat pisteet. Opiskelijavalintojen uudistamista pohtinut työryhmä esitteli pisteytystyökalun seminaarissa viime viikolla. Pisteytystyökalu vertaa ylioppilaskokeissa saatuja arvosanoja toisiinsa. Pisteytys on toistaiseksi ehdotus. Päätös tehdään ensi kevään aikana.

***

Opintorahamääräykset uudistuvat. Ensi vuonna vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään. Myös opintotuen vuosituloraja nousee prosentilla. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta tukikuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea vuoden aikana. Samalla opintotuen maksupäivä muuttuu kuukauden ensimmäiseksi päiväksi.

***

Poliisi vaatii kolmivuotiaan lapsensa surmaamisesta epäiltyä miestä vangittavaksi. Vangitsemisoikeudenkäynti on huomenna iltapäivällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 38-vuotiaan miehen epäillään puukottaneen lastaan maanantaina aamulla Porvoon Lyseon leikkipuistossa. Lapsi kuoli myöhemmin sairaalassa. Epäilty otettiin kiinni maanantaina ja poliisi aloitti hänen kuulustelunsa eilen.

***

Neljä viidestä 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista on seurausta kaatumisesta tai matalalta putoamisesta. Iäkkäiden kuolemaan johtaneista tapaturmista valtaosa on kaatumisia. Tampereen kaupunkilähetys ry järjestää kurssin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä iäkkäiden ihmisten kaatumisia. Kaatumisten ehkäisy -ryhmä haluaa aktivoida iäkkäitä ihmisiä ottamaan selvää omasta kaatumisriskistään.

***

Tampereen pääkirjasto Metsossa alkaa tänään illalla Metso Talk -keskustelusarja. Metso Talk on kolmiosainen ajankohtaisohjelma vaihtelevilla aiheilla ja vierailla. Tänään kello kuudesta lähtien keskustellaan ulkonäköpaineista taitelevan tutkijan Saara Särmän ja Ylen Vaakakapinan Saara Sarvaksen kanssa. Metso Talk on Tampereen kaupunginkirjaston ja Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhteisesti toteutettu projekti. Illan keskustelua voi myös kuunnella suorana Radio Moreenista.