Saara Särmän (toinen oik.) vetämällä galleriakierroksella kummasteltiin Tapani Kokon näyttelyyn kuuluvaa veistosta.

Tamperelaiset galleriat yhdistivät voimansa – työpajat ja performanssit laskevat kynnystä astua näyttelyyn

Ensimmäistä kertaa järjestettävä galleriaviikko houkuttelee kävijöitä muun muassa musiikkiesitysten ja improvisaatioteatterin avulla.

Tiistai-iltapäivä galleria Himmelblaussa on hiljainen. Muutama kävijä kiertelee rauhassa näyttelytilaa ja ihmettelee taiteilija Tapani Kokon värikästä ja rönsyilevää Tapsan grilli II -näyttelyä. Pian paikalle pitäisi saapua tutkija Saara Särmän opastama ryhmä.

FAKTA

Tampereen galleriaviikko 13.-19.11.2017

  • Mukana ovat galleriat Himmelblau, Rajatila, Ronga ja Saskia sekä taidekeskus Mältinranta.
  • Järjestetään ensimmäistä kertaa tänä vuonna.
  • Galleriakierroksia on tarjolla myös englanniksi ja venäjäksi.
  • Gallerioissa järjestetään erilaisia tapahtumia pitkin viikkoa.
  • Loppuviikosta on luvassa esimerkiksi kamarimusiikkikonsertti, non-stop työpaja ja jazzyhtyeen keikka.

Tutkijan vetämä näyttelykierros on osa Tampereen galleriaviikkoa. Se järjestetään ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tapahtuman yhtenä tarkoituksena on saada uusia asiakkaita gallerioille.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tamperelaiset galleriat laittavat hynttyyt yhteen, sanoo koordinaattori Maris Reinson Tampereen kaupungin kulttuuripalveluista.

Reinsonin mukaan gallerioilla on usein vaikeuksia löytää uusia asiakkaita. Galleriaviikko on uusi lähestymistapa, jonka avulla uusien asiakkaiden toivotaan löytävän tamperelaiset näyttelytilat.

Viikon aikana gallerioissa järjestetään opastettuja kierroksia, työpajoja ja performansseja. Esimerkiksi taidekeskus Mältinrannassa järjestetään perjantaina improvisaatioteatteria, ja lauantaina galleria Saskiassa on luvassa ranskalaista barokkimusiikkia.

– Oheistapahtumien avulla houkutellaan kävijöitä, jotka eivät muuten kiinnostuisi taidenäyttelyistä, Reinson sanoo.

Tyhjää näyttelytilaa arastellaan

Tapahtuman ovat järjestäneet yhteistyössä seitsemän tamperelaista galleriaa. Finlaysonin alueella sijaitseva Galleria Himmelblau on myös mukana tapahtumassa. Toimitusjohtaja Pertti Ketonen kehuu, että tapahtuma on hyvä väylä tehdä galleriat tutuksi yleisölle.

Pertti Ketonen on toiminut galleria Himmelblaun toimitusjohtajana jo 17 vuotta. Taustalla näkyy Tapani Kokon näyttelyyn kuuluvia teoksia.

– Jokaisella gallerialla on oma yleisönsä. Tällä tavalla saadaan eri yleisöt tutustumaan muiden taidegallerioihin ja niiden näyttelyihin, Ketonen kertoo.

Reinsonin mukaan galleriat lähtivät nopeasti mukaan tapahtuman järjestämiseen. Ne näkivät tapahtumassa mahdollisuuden toimintakuvansa laajentamiseen. Ihmiset saattavat arastella tyhjää näyttelytilaa, jossa vain roikkuu kuvia seinillä. Erilaiset työpajat ja performanssit laskevat kynnystä astua sisään galleriaan.

Galleria Himmelblau on järjestänyt erilaisia oheistapahtumia aikaisemminkin tiloissaan. Ketosen mukaan näyttelytilat taipuvat hyvin performanssitaiteilijoiden ja teatteriryhmien esiintymiseen. Hänen kokemuksensa mukaan erilaiset tapahtumat tuovat paikalle erilaisia yleisöjä.

Liian pienet taidepiirit

Reinsonin mukaan tamperelaisten gallerioiden taloudellinen tilanne ei tällä hetkellä ole kovin hyvä. Hän mainitsee yhdeksi ongelmaksi sen, ettei Tampereella ole tarpeeksi taidetta rakastavia ostajia, joihin galleriat voisivat luottaa.

Himmelblaun talous on sen oman vakiintuneen asiakaskunnan varassa. Ketosen mukaan valtaosa, eli noin 97 prosenttia, liikevaihdosta tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. Galleria myy taidetta museoille ja keräilijöille ympäri Suomea ja Eurooppaa.

– Suomen markkinat ovat liian pienet. Taiteen kysyntä on suurempaa Keski-Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa.

Silti myös tamperelaiset ostavat taidetta. Taidekauppaa tehdään galleriassa lähinnä viikonloppuisin. Viikollakin riittää kävijöitä, kun koululaisryhmät saattavat nostaa päivittäisiä kävijämääriä paristakymmenestä muutamaan sataan.

Erikielisille opastuksille tilausta

Galleriaviikon ensimmäisen päivän näyttelykierros oli menestys. Taidehistorioitsija Elena Anokhinan veti 30 hengen ryhmälle venäjänkielisen opastuskierroksen, joka kattoi Himmelblaun lisäksi Rongan ja Rajatilan galleriat.

Saara Särmän (kuvassa) lisäksi näyttelykierroksia galleriaviikolla vetää Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki ja kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

Reinson sai venäjänkielisestä opastuskierroksesta kehuvaa palautetta ja kyselyjä siitä, voisiko vastaavan kierroksen järjestää aina, kun uusi näyttely avataan.

– Tällaisille opastuksille voisi olla tilausta, Reinson sanoo.

Galleria Himmelblaussa on tällä viikolla opastus näyttelyihin ”reteellä tampereenkiälellä”. Lisäksi gallerian yhteydessä toimivalla grafiikanpajalla järjestetään työnäytöksiä.

– Tampere on vielä pieni galleriakaupunki. On hienoa, jos ihmisten tietoisuus kasvaa siitä, että tamperelaisissa gallerioissa järjestetään paljon hyviä näyttelyitä, joihin on ilmainen sisäänpääsy, Ketonen sanoo.