Fitfarmin Superdieetin lounas näyttää tältä. Ravitsemusterapeutti Ildikó Piispanen kuvailee annosta askeettiseksi. – Jos ruokavalio olisi sallivampi ja kaikkea ei tarvitsisi käyttää puntarin kautta, olisiko dieettiä helpompi noudattaa?

Nettivalmennus voi olla aloittelijalle vikatikki – ”Fitnessurheilijan elämästä pertille ja pirkolle siirrettyjä käytäntöjä”

Asiantuntijoiden mukaan netissä myytävät ruoka- ja treeniohjelmat sopivat kokeneille, omia rajojaan testaaville treenaajille.

Verkkovalmennukset eivät sovi aloittelijoille eivätkä ylipainoisille. Näin väittää laillistettu ravitsemusterapeutti Ildikó Piispanen. Hän ja personal trainer Marko Kuoppasalmi kävivät Moreenimedian pyynnöstä läpi eri massavalmennuksia. He eivät suosittelisi niitä omille asiakkailleen.

– Ohjelmat eivät näytä valmentajien ammattitaitoa millään tavalla, kun sama paperi vain lyödään jokaiselle, Piispanen sanoo.

Ravitsemusterapeutti Piispasen mukaan ravinto-ohjelmat ovat niin proteiinipitoisia, ettei muille ravintoaineille jää tilaa. Ravintoaineiden saanti pyritään ohjelmissa turvaamaan erilaisilla ravintolisillä. Piispanen pitää tätä järjettömänä. Esimerkiksi Fitfarmin rasvanpolttajilla ei ole todistettua tieteellistä tehoa.

– Ohjelmat perustuvat enemmän ideologioihin kuin tieteeseen, Piispanen sanoo.

Lähes kaikissa ohjelmissa suositellut kookosrasva ja tiheä ruokarytmi eivät ravitsemusterapeutin mukaan saa tukea tieteestä. Joitakin valmennusten ohjeita Piispanen pitää jopa vastuuttomina. Suolan saannin suositeltu yläraja on 5 grammaa päivässä, mutta Anna Virmajoen ohjelmassa kehotetaan lisäämään ruokaan päivittäin suolaa 10–15 grammaa. Puretreeni-ohjelmassa taas ohjataan käyttämään imeytymishäiriöstä kärsiville tarkoitettua MCT-öljyä, mutta jätetään kertomatta siihen liittyvistä rajoituksista.

Piispasen mielestä ohjelmat sopivat perusterveille ja normaalipainoisille henkilöille, jotka haluavat kokeilla omia rajojaan tai lähteä kilpailemaan fitneksessä. Riski syömishäiriöihin pitää tiedostaa.

Hifistelyä ja satujumppaa

FAKTA

Asiantuntijoiden tarkastelemat ohjelmat

  • Fit with Katrie Daler
  • Fitfarmin Superdieetti
  • Fitfarmin Bikini challenge
  • Jukka Nyyssölän ja Jari Leskisen nettivalmennus miehille, taso: kokeneet
  • Anna Virmajoen 12 viikon alakroppaan keskittyvä pakarahaaste
  • Nanna Karalahden ja Kukka Laakson Puretreeni

Fysioterapeutti ja personal trainer Marko Kuoppasalmen mukaan on absurdi ajatus, että aloittelija oppisi verkon kautta treenaamaan kuntosalilla turvallisesti. Joidenkin ohjelmien treenejä hän kuvailee hifistelyksi ja satujumpiksi, joissa on pakarapotkuja toisen perään.

– Useat ohjelmat ovat fitnessurheilijan elämästä suoraan pertille ja pirkolle siirrettyjä käytäntöjä, Kuoppasalmi sanoo.

Personal trainerin mukaan vaatisi yli puolen vuoden harjoittelun, että aloittelija voisi tehdä ohjelman liikkeitä turvallisesti. Valmennusten 3- tai jopa 4-jakoiset saliohjelmat vaatisivat sen, että kuntosalilla käy 4–6 kertaa viikossa.

– Suurimmalle osalle tekee tiukkaa käydä edes kaksi kertaa viikossa salilla.

Myös Kuoppasalmi myy omia verkkovalmennuksiaan ja myöntää syyksi kannattavan liiketoiminnan.

Ei mitään hokkuspokkusta

Nettivalmennuksia myyvän Fitfarmin toimitusjohtaja Olli Suominen näkee verkkovalmennuksien suurimmaksi ongelmaksi väärinymmärtämisen. Asiakas saattaa tulkita kirjallisia ohjeita eri tavoin kuin valmentaja on tarkoittanut.

Suominen pitää valmennuksessa saatavia opastusvideoita ja vertaistukea silti parempana vaihtoehtona kuin sitä, että asioita lähtisi kokeilemaan itsekseen. Rasvanpolttajia Fitfarm suosittelee, koska Suomisen mukaan asiakkaat kysyvät niitä joka tapauksessa.

– Emme myy mitään hokkuspokkusta, vaan puhtaaseen ruokaan perustuvia ravinto-ohjelmia ja yksinkertaisia liikkeitä sisältäviä saliohjelmia.

Valmennuksilla pyritään opettamaan terveellisiä tapoja, jotka siirtyvät pysyvästi asiakkaan arkeen. Siksi ne Suomisen mukaan sopivat myös aloittelijoille ja ylipainoisille.

– En usko, että meillä olisi verkkovalmennuksissa 40 000 asiakasta vuodesta toiseen, jos ohjelmat eivät olisi toimivia, Suominen sanoo.

Kuinka nettivalmennusten myymistä valvotaan – vai valvotaanko? Lue lisää täältä.