Verrattain tuore tamperelainen metalliyhtye Skein myy levyjä yllättävällä menestyksellä. Kuva: Mikko Huotari.

Alhainen levymyynti muuttaa musiikkikenttää – Skein yllättyi listasijoituksestaan

Tamperelaisen Skeinin albumi päätyi julkaisuviikollaan Suomen virallisen albumilistan sijalle 39. Saavutus ei ole tänä päivänä yhtä huima kuin olisi toistakymmentä vuotta sitten ollut.

Tamperelainen Skein julkaisi syksyllä ensimmäisen kerran pitkäsoiton levy-yhtiön kautta. Albumi kipusi ilmestyttyään viikolla 39 Suomen virallisen albumilistan sijalle 39.

Sijoitus yllätti täysin yhtyeen vokalisti Sami Silvennoisen, joka kertoo, ettei tiedä vielä edes levyn tarkkoja myyntilukuja. Hän kuitenkin toteaa, ettei levymyynti ole enää nykypäivänä asia, jonka varaan yhtyeen voisi rakentaa.

Listasijoituksiin oikeuttavat myyntiluvut eivät ole lähelläkään sitä, mitä ne olivat toistakymmentä vuotta sitten. Vuosituhannen alussa Suomen myydyin albumi, Anssi Kelan Nummela, myi ilmestymisvuonnaan 2001 reilusti yli 139 000 kappaletta. Toissa vuoden myydyintä albumia, Nightwishin Endless Forms Most Beautifulia, sen sijaan on ostettu yhteensä alle 44 000 kappaletta.

– Suomessa ilmeisesti tämäntyylinen musiikki, jota mekin teemme, ei ole kovassa huudossa, ja sitä tehdään aika pienelle yleisölle. Se on hyvä, että keikoilla kuitenkin käy porukkaa, Silvennoinen toteaa.