Radio Moreenin sähkeet 22.11. klo 16

Sisä-Suomen poliisille on ilmoitettu tänä vuonna jo sadasta puhelusta, joissa soittaja on esiintynyt poliisina. Valtakunnallisesti valepoliiseista on tehty jo yli 800 ilmoitusta. Poliisin käsityksen mukaan toimintaa johtaa organisoitu rikollisryhmä. Puheluissa pyydetään uhrin verkkopankkitunnuksia tai tilinumeroa hakkerointiuhkaan vedoten. Rikolliset ovat saaneet jo satoja tuhansia euroja. Poliisi muistuttaa, ettei verkkopankki- tai pankkikorttitietoja pidä koskaan antaa ulkopuolisille.

***

Tampereella on tänään osoitettu mieltä kaupungin päihdepolitiikkaa vastaan. Tampereen huumehoito pohjautuu avohoitoon, mikä ei mielenosoittajien mielestä anna tarvittavaa apua kaikille. Aamulehden mukaan mielenosoittajien viesti oli yllätys Tampereen kaupungin sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhelle. Hatanpäällä sosiaaliasema Sarviksen edessä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui päihdetyöntekijöitä, päihteiden käyttäjiä sekä heidän omaisiaan.

***

Nuori polkupyöräilijä kuoli tänä aamuna Akaassa kuorma-auton törmättyä häneen. Törmäys tapahtui kello kahdeksan aikaan tiellä 190 lähellä Hämeentien risteystä. Kuorma-auton kuljettaja kertoo havainneensa pyöräilijän vasta törmäyksen jälkeen. Vuonna 2001 syntyneen miehen pyörässä oli heijastimet. Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

***

Pääministeri Juha Sipilä on tänään antanut eduskunnalle ilmoituksen EU-politiikasta. Sipilän mukaan viimeiset puolitoista vuotta ovat ravistelleet EU:ta, mutta pahin on nyt ohi. Sipilä vakuutti, että Suomi on sitoutunut unionin arvoihin ja haluaa olla aktiivinen vaikuttaja unionissa. Sipilä arvioi, että EU:n tulevaisuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa turvallisuus- ja puolustusyhteistyö, vakaa maahanmuuttopolitiikka sekä kunnianhimoinen ilmastopolitiikka. Puolueet keskustelevat Suomen EU-linjasta ilmoituksen pohjalta.

***

Bosnian sodassa serbijoukkoja komentanut Ratko Mladic on tuomittu elinkautiseen vankeuteen. Mladic tuomittiin muun muassa kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Bosnia-Hertsegovinan sodassa kuoli arviolta 100 000 ihmistä 1990-luvun alkupuolella. Mladic asetettiin syytteeseen jo vuonna 1995, mutta pidätys onnistui vasta vuonna 2011.