Harjoitukset La Stradan seuraavaa näytelmää varten ovat jo hyvässä vauhdissa.

Kehitysvammaisteatteri kamppailee pysyäkseen pystyssä – kaupungin avustukset jäävät 1500 euroon vuodessa

Teatteri La Stradan johtaja Anu Panula joutuu käyttämään luovuutta toiminnan rahoittamiseksi. Näytelmät saadaan rahoitettua säätiöiden myöntämillä apurahoilla.

Iloinen puheensorina kuuluu ulko-ovelle saakka. Kehitysvammaisteatteri La Stradan lämpiössä leijuu kahvin tuoksu, ja rullatortut ja karjalanpiirakat on nostettu pöytään. Harjoitukset ovat alkamassa, mutta näyttelijät eivät pidä kiirettä.

FAKTA

Kehitysvammaisteatteri La Strada

  • Perustettiin vuonna 2009.
  • Muutti kaksi vuotta sitten vakituisesti Pirkankadulle entisen Teatteri Tapion tiloihin.
  • Anu Panula tuottaa, ohjaa ja käsikirjoittaa suurimman osan näytelmistä.
  • Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.
  • Tällä hetkellä teatterilla on 8 näyttelijää.
  • Seuraavana ohjelmistossa on Mika Waltarin näytelmä Gabriel, tule takaisin.

Päällepäin ei näy, että kulissien takana teatterin johdolla on jatkuva huoli toiminnan rahoituksesta. Teatterin taiteellisen johtajan Anu Panulan mukaan teatterin talous perustuu pitkälti lipputuloille, kannatusjäsenmaksuille ja projektikohtaisille apurahoille.

La Stradan tulevaan Gabriel, tule takaisin -näytelmään on saatu rahoitus Alfred Kordelinin säätiöltä. Apuraha on tarkoitettu näytelmän kuluihin, eikä siitä riitä teatterin ylläpitämiseen. Pelkkä teatteritilojen vuokra on 2000 euroa, joiden kerääminen on kuukausittainen kamppailu.

– Me taistelemme tässä joka tapauksessa, Panula kommentoi.

Moni pirkanmaalainen taiteilijaryhmä on tarjonnut apuaan teatterin pelastamiseksi. La Stradan tiloissa järjestetään hyväntekeväisyyskonsertteja ja -näytelmiä, joiden tuotto menee teatterille. Seuraava esitys teatterin hyväksi on Tammer-Hanurien Muistojen vuosikymmenet -konsertti 26. marraskuuta.

Kaupunki avustaa, muttei rahoita koko toimintaa

Anu Panula ohjaa tulevan Gabriel, tule takaisin -näytelmän.

Panula sai idean Suomen ensimmäisestä kehitysvammaisten omasta teatterista työskennellessään ilmaisutaidon ohjaajana kehitysvammaisten toimintapajassa Wärjäämössä.

– Ajatuksena on antaa kehitysvammaisillekin mahdollisuus itseilmaisuun ja luovuuteen, Panula kertoo.

Panulan mukaan Ruotsin Malmössä toimii vastaavanlainen kehitysvammaisten teatteri, jota valtio ja kunta rahoittavat. Tällä hetkellä La Strada saa Tampereen kaupungilta kulttuuriharrastusyhdistyksille tarkoitettua toiminta-avustusta 1500 euroa vuodessa.

Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan suunnittelija Susanna Lundström myöntää, että teatterin saama summa on varsin pieni. Hänen mukaansa tuen määrää arvioitaessa on otettu huomioon teatterin toiminnan merkitys tamperelaisille kehitysvammaisille.

Lundström painottaa, että toiminta-avustuksilla ei ole tarkoitus kattaa toiminnan kaikkia kustannuksia.

– Yhdistysten pitäisi keksiä muutakin varainhankintaa avustusten oheen. Yhdistyksen vakaa rahoituspohja edesauttaa sitä, kuinka paljon kaupunki voi avustaa toimintaa.

Laajentamiseen tarvitaan varoja, varoja saa laajentamalla

La Stradassa on tällä hetkellä 8 näyttelijää. Kuvassa Titta Sillman.

Pienien tulojen vuoksi toiminnan laajentaminen on La Stradalle vaikeaa. Jotta kaupunki voisi lisätä rahoitusta, pitäisi teatterin toiminnassa olla mukana enemmän ihmisiä ja toiminnan tulisi olla säännöllisempää. Tällä hetkellä La Stradan esitysten määrä riippuu kysynnästä ja projektien saamista apurahoista.

Panulan mukaan katsojat eivät löydä teatteria, koska sillä ei ole varaa markkinoida itseään.

– Jotkut sanovat, etteivät ole koskaan kuullutkaan meistä. Ja me olemme olleet pystyssä jo kahdeksan vuotta.

Kaikesta huolimatta La Strada on sitoutunut teatterin tiloihin viideksi vuodeksi.

– On tämä aika raskasta, mutta tästä saa myös paljon takaisin. Näyttelijät ovat niin innostuneita ja nauttivat mielettömästi esiintymisestä, Panula kertoo.