Perinteiset videovuokraamot pystyvät vastaamaan suoratoistopalveluiden haasteeseen ensi-iltaelokuvilla ja useiden eri studioiden teoksilla. Filmtownin valikoimasta löytyy myös sarjoja, jotka ovat nykyään suoratoistopalvelujen ydinaluetta.

Videovuokraamoala ei suostu kuolemaan – suurin osa tuloista nyt oheistuotteista

Suoratoistopalvelut ovat lisänneet Suomessa suosiotaan räjähdysmäisesti. Videovuokraamojen alamäki kamppailussa internet-tarjontaa vastaan on kuitenkin pysähtynyt.

Opetus- ja kulttuuriministeriön heinäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Netflixin, Viaplayn tai HBO Nordicin kaltainen suoratoistopalvelu on käytössä jo 1,7 miljoonalla suomalaisella. Suoratoistopalvelujen aloittamisen jälkeen videovuokraamoketjujen Filmtownin ja Makuunin liikevaihdot ovat laskeneet 15 ja 17 miljoonasta eurosta alle kymmeneen miljoonaan.

Makuuni Oy:n toimitusjohtaja Hans Ehrnrooth kertoo, että elokuvien osuus liikevaihdosta on kuitenkin pysynyt edelliset kaksi vuotta samana.

– Suoratoistopalveluiden alkuinnostus toi 15 prosentin heilahduksen, mutta edelliseen kahteen vuoteen ei ole tullut mitään muutosta.

Filmtownin ja Makuunin liikemallissa keskeistä on aina ollut irtomakeisten myynti, jota yritykset hyödyntävät nykyään yhä enemmän. Makuunin liikevaihdosta yli puolet tulee nykyään irtokarkeista. Filmtown puolestaan avasi tänä vuonna Tampereen Hämeenkadulle yksinomaan karkkeja myyvän Candytownin.

Lielahden Filmtownin vastuumyyjänä toimivan Sini Lehtosen mukaan vuokraamoketju haluaa palvella asiakkaita kokonaisvaltaisemmin.

– Oheistuotemyynti on iso asia, ja sitä on kehitetty, ja tuotteita otetaan enemmän senkin takia, että meiltä saisi keskitetysti muutakin kuin elokuvaa.