Filip Zacok ei aio palata takaisin Slovakiaan. Kuva: Veera Piispanen

Tuhannet klikkaavat itsensä suomalaisiksi vuosittain — kansalaisuutta on helppo hakea netissä

Suomen kansalaisuuden sai viime vuonna ennätykselliset yli 9000 ihmistä. Kansalaisuutta voi hakea internetissä täyttämällä hakemuksen tai tekemällä ilmoituksen.

Slovakialaisesta Filip Zacokista tuli viime keväänä suomalainen. Zacok, 20, muutti vuonna 2012 Suomeen perheensä kanssa. Zacok haki kansalaisuutta viime syksynä ja sai puolen vuoden päästä myöntävän vastauksen sähköpostiin. Hakeminen oli helppoa.

— Täytin netin kautta hakemuksen, johon tarvitsi vain perustiedot. Itse ei tarvinnut tehdä sen jälkeen muuta kuin odottaa vastausta, Zacok sanoo.

Zacok oli valmistunut suomalaisesta lukiosta ennen kansalaisuuden hakemista, ja se riitti todisteeksi tarpeellisesta kielitaidosta. Kansalaisuuden hakeminen oli vaivatonta, lukuun ottamatta yhtä puhelua Maahanmuuttovirastolta, jossa varmisteltiin hänen toimeentuloaan.

Zacok haki kansalaisuutta, koska hän aikoo mennä pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa Suomen maajoukkueeseen, ja siihen pääsevät vain Suomen kansalaiset. Perusteena oli myös se, että Zacok tuskin enää palaa takaisin Slovakiaan.

— Se on aina etu, että on Suomen kansalaisuus. Ei katsota oudosti sen takia, että on eri maan paperit, Zacok sanoo.

Suomalaisuuteen on tietyt edellytykset

Vuonna 2016 Suomen kansalaisuutta haki noin 12 000 ihmistä, joista 9000:n hakemus hyväksyttiin. Enemmistö heistä tuli Venäjältä, Virosta, Somaliasta ja Irakista. Kansalaisuuden saamiseen on monta kriteeriä. Suomessa täytyy asua vähintään viisi vuotta, suomea pitää osata sujuvasti ja toimeentulon täytyy olla turvattu.

Suomen kansalaisuuden voi saada joko ilmoituksella tai hakemuksella. Ilmoituksella se on helpompaa, ja sen voivat tehdä esimerkiksi entiset Suomen kansalaiset sekä Pohjoismaiden kansalaiset. Hakemukseen on tiukemmat edellytykset. Siihen vaaditaan muun muassa, että on asunut Suomessa vähintään viisi vuotta keskeytyksettä.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikön Aino Likitalon mukaan Suomen kansalaisuuden hakeminen on yhtä helppoa Euroopan unionin kansalaiselle kuin EU:n ulkopuolelta tulevalle, sillä kriteerit ovat samat. Pohjoismaiden kansalaisille kansalaisuuden hakeminen on helpompaa, sillä he voivat saada sen myös ilmoituksesta.

Likitalon mukaan syyt kansalaisuuden hakemiseen ovat jokaiselle erilaisia ja henkilökohtaisia.

— Osa haluaa kansalaisuuden päästäkseen äänestämään, osa taas sen vuoksi, että Suomen passilla on huomattavasti helpompi liikkua kuin jonkin muun maan passilla.

Edellistä kansalaisuutta ei saanut pitää

Slovakian kansalaisuutta Zacok ei saanut pitää, sillä sen menettää, jos hakee jonkun muun maan kansalaisuutta. Suomi ei ota kantaa maiden omiin päätöksiin siitä, saako henkilö pitää toisen kansalaisuutensa vai ei.

Suomen kansalaisuus ei tuonut merkittävää muutosta Zacokin elämään. Hän oli aikaisemmin saanut jo Suomen henkilötunnuksen, jolla pystyy tekemään lähes kaiken, minkä Suomen kansalaisuus mahdollistaisi. Ainut uusi velvollisuus, mikä Suomen kansalaisuuden myötä odottaa on Suomen armeija.

— Kaikki sanovat, että Suomen armeija on pakko käydä, mutta sieltä ei ole ainakaan vielä kuulunut mitään, Zacok sanoo.