Niko ja Marika Maukosen 3-vuotias Lasse-poika on ainoa vegaani Hervannassa sijaitsevassa Pääskysen päiväkodissa. Vaihtoehtoisen ruokavalion valitseminen lapselle tuntui vegaanivanhemmista luontevalta.
– Olisi outoa syöttää lapselleni omien arvojeni vastaista ruokaa, Niko Maukonen kertoo.
Vegaanilasten määrä Tampereen päiväkodeissa on ollut pienessä nousussa. Tampereen Voimian ravitsemussuunnittelija Virpi Uskin mukaan vegaanilapsia oli viime vuonna 8 niissä päiväkodeissa, joihin Voimia toimittaa ruuan. Tällä hetkellä heitä on 10-20. Voimia ruokkii yhteensä noin 5000 päiväkotilasta.
– Vegaanilasten määrää on seurattu vasta kaksi vuotta. Suunta on nouseva, Uski toteaa.
Ravitsemusterapeutilla käydään läpi perusasiat
Tampereen kaupungin päiväkodeissa vegaaniruokavalio on ollut vaihtoehto vuodesta 2013 saakka. Vegaaniruokavalioon tarvitaan kaupungin päiväkodeissa terveydenhoitajan selvitys. Lisäksi terveydenhoitaja ohjaa perheen ravitsemusterapeutille. Käynti ei ole pakollinen mutta suositeltava.
Myös Maukoset ohjattiin ravitsemusterapeutille. Heidän mielestään käynnistä ei ollut juuri hyötyä. Ravitsemusterapeutin luona käytiin läpi perusasioita, kuten mistä saa proteiinia ja B-vitamiinia.
– Sellaisia asioita, joiden toivoisi olevan kaikkien tiedossa, Niko Maukonen sanoo.
Vegaaniliiton ravitsemusterapeutin Lotta Pelkosen mukaan käynnillä tarkistetaan ruokavalion monipuolisuus. Vastaanotolla varmistetaan myös erilaisten ravintoaineiden, kuten B12-vitamiinin ja kalsiumin, saanti.
Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä tärkeämpää on huomioida, että ruoka takaa riittävän kasvun.
Virpi Uski
Vegaaniperheet ovat hyvin ravintotietoisia
Maukosten mukaan tuntuu epäreilulta, että vegaanit ohjataan ravitsemusterapeutille, mutta sekasyöjäperheiden tietämystä ruuan ravintosisällöistä ei kyseenalaisteta.
– Vegaanien pitää olla ravitsemuksen asiantuntijoita, jotta saa luvan vegaaniruokavalioon, Niko Maukonen kertoo.
Lotta Pelkosen mukaan perheet ohjataan ravitsemusterapeutille, koska vegaaniruokavalion noudattaminen vaatii erityistä tietoa ruokavalion koostamisesta. Yleensä perheet ovat hänen mukaansa hyvin ravintotietoisia ja osaavat koota ruokavalion lapsen tarpeisiin.
– Toivon, että vegaaniperheet näkisivät ravitsemusterapeutin vastaanoton mahdollisuutena saada tukea ruokavalion koostamiseen.
Raaka-aineina käytetään soijaa ja palkokasveja
Päiväkodeissa tarjoiltavan vegaaniruuan pitää vastata ravintosisällöltään sekaruokaa, mikä on Virpi Uskin mukaan iso haaste. Liha, maito ja kananmuna pitää korvata kasviperäisillä tuotteilla.
Kasvissyöjät Suomessa
- Suomessa kasvissyöjiä on arviolta noin 4 prosenttia ja vegaaneja noin 0,5 prosenttia
- Pescovegetaristin ruokavalio sisältää kalaa.
- Lakto-ovovegetaristin ruokavalioon kuuluu maitotuotteita ja kananmunia.
- Laktovegetaristi syö eläinkunnan tuotteista ainoastaan maitotuotteita.
- Vegaanit välttävät ruokavaliossaan kaikkia eläinperäisiä tuotteita.
- Lähde: Puolikiloa.fi
– Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä tärkeämpää on huomioida, että ruoka takaa riittävän kasvun.
Vegaaniruuan raaka-aineina käytetään esimerkiksi soijaa ja palkokasveja. Uskin mukaan raaka-aineet eivät ole sen kalliimpia kuin sekaruuan. Lisäkulut tulevat siitä, että vegaaniruuan valmistaminen teettää lisää työtä.
Maukoset eivät tiedä tarkalleen, mitä päiväkodissa syötetään heidän pojalleen. Ruuan raaka-ainelistoja ei ole saatavilla. He eivät perusta poikansa ruokavaliota siihen, että tämä saisi päiväkodissa täyspainoisen aterian.
– Pääasiallinen ravinto tulee kotoa, Niko Maukonen sanoo.
Miksi liha on tulevaisuuden tupakka? Lue mielipide täältä.