Radio Moreenin sähkeet 30.11. klo 15

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lakkauttaa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja sen taustalla toimivan Pohjoisen perinne ry:n. Pohjoisen perinteen hallitus ei saa hoitaa yhdistyksen omaisuutta. Poliisihallitus vaati lakkauttamista, koska se katsoo liikkeen toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista ja kannustavan väkivaltaan. Asiasta kertoi Aamulehti.

***

Tampereen päiväkodeissa vegaanilasten määrä on kasvussa. Vuonna 2016 päiväkodeissa oli kahdeksan vegaanilasta. Tänä vuonna heitä on noin 10–20. Tampereella perheet ohjataan ravitsemusterapeutille, jos he haluavat lapsensa noudattavan vegaaniruokavaliota. Käynnillä tarkastetaan ruokavalion monipuolisuus. Vegaanruokavalio on ollut vaihtoehto Tampereen kaupunginpäiväkodeissa vuodesta 2013 saakka.

***

Ylöjärveläinen lihanjalostamo Mattila Bros tuo markkinoille hyönteisillä höystetyt makkarat ja sirkkakasvispihvit. Joulukuun aikana tuotteet tulevat myyntiin kautta maan. Sirkkojen käyttö kasvattaa ruokien proteiinipitoisuutta. Tällä hetkellä hyönteisproteiini tulee ulkomailta. Mattila Brosin elintarviketehtaan kanssa samalle tontille on suunnitteilla hyönteisten prosessointilaitos. Asiasta kertoi Aamulehti.

***

Kotouttamisen sosiaalinen puoli koetaan puutteelliseksi. Pirkanmaan maahanmuuttajien infopankin saaman palautteen mukaan palvelut koetaan vaikeasti löydettäviksi ja hajallaan oleviksi. Kunnat tukevat järjestetöjen kotouttamistoimintaa, mutta toiminnan mainostamiseen ei riitä rahaa. Kotouttamisen ulkopuolelle jää usein erityisesti kotiin jäävät vanhemmat, kertoo Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman.

***

Lukiolaiset kärsivät stressistä ja uupumuksesta yhä enemmän. Opetusministeriön lukioselvityksestä selviää, että 75 prosenttia lukioon kohdistuvista tunteista on negatiivisia. Tytöt kärsivät uupumuksesta enemmän kuin pojat. Esimerkiksi kilpailu opiskelijoiden kesken ja tuleva valintakoeuudistus aiheuttavat stressiä. Lukiot pyrkivät vähentämään väsymystä muun muassa toimivan opiskelijahuollon avulla. Selvitys toimii taustana tulevalle lukiokoulutuksen uudistukselle.