Radio Moreenin sähkeet 30.11. klo 17

Tampereen päiväkodeissa vegaanilasten määrä on kasvussa. Vuonna 2016 päiväkodeissa oli kahdeksan vegaanilasta. Tänä vuonna heitä on noin 10–20. Tampereella perheet ohjataan ravitsemusterapeutille, jos he haluavat lapsensa noudattavan vegaaniruokavaliota. Käynnillä tarkastetaan ruokavalion monipuolisuus. Vegaanruokavalio on ollut vaihtoehto Tampereen kaupunginpäiväkodeissa vuodesta 2013 saakka.

***

Tampereen raitiovaunujen suunnittelu etenee. Alkuvuodesta 2018 valitaan raitiovaunujen muotoilija. Sen jälkeen tehdään suunnittelutyön pääratkaisut, kuten värimaailman ja ikkunoiden koon valinta. Kaupunkilaisetkin saavat sanoa oman kantansa suunnitelmiin. Tarkan suunnitelman tulisi olla valmiina ensi syksynä. Raitiovaunuliikenne käynnistyy vuonna 2021.

***

Sisä-Suomen Poliisin rikoskomisariota syytetään tuottamuksellisesta vapaudenriistosta ja tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Pirkanmaan käräjäoikeudessa 30.11. käyty oikeudenkäynti liittyi toukokuussa 2015 tapahtuneeseen pidätykseen, jossa helsinkiläismies otettiin kiinni epäiltynä Nokialla tapahtuneesta petoksesta. Mies vapautettiin syyttömänä kaksi päivää pidätyksen jälkeen. Syyttäjä vaatii rikoskomisariolle sakkoja. Rikoskomisario kieltää syyllistyneensä rikoksiin.

***

Jopa neljä viidestä äänestäisi Sauli Niinistöä, jos presidentistä äänestettäisiin nyt. Pekka Haaviston kannatus jää kymmeneen prosenttiin, ja muiden ehdokkaiden lukemat huitelevat yhden ja neljän prosentin välillä. Kannatusprosentit on laskettu kantansa kertoneiden vastuksista. Noin 15 % ei osannut sanoa kantaansa. Yle tilasi kannatuskyselyn taloustutkimukselta.

***

Useiden musiikkikappaleiden kuuntelu on tällä hetkellä estetty Suomen YouTubessa. Blokkaus johtuu YouTuben omistajan Googlen ja Teoston välisestä lisenssisopimuskiistasta. Erimielisyydet koskevat sitä, kuinka suuri osa YouTubessa näkyvien videoiden tuotoista kuuluu musiikin tekijöille. Teoston mukaan neuvotteluissa on kuitenkin päästy väliaikaiseen sopimukseen ja kappaleet palaavat kuunneltavaksi torstain ja perjantain aikana. Asiasta uutisoi aiemmin Iltalehti.