Heljä Keski-Lusan koirat pitävät palloleikeistä. Kääpiövillakoirat ovat Keski-Lusan vanhemmilla hoidossa.

Monen koiran omistaminen tuo iloa ja haastetta

Kahden tai useamman koiran pitäminen samassa kotitaloudessa on kasvava ilmiö. Miksi moni suomalainen on halukas käyttämään aikaa ja rahaa monen koiran hoitamiseen?

Kerrostalon pihaan ilmestyy nuori nainen kahden koiran kanssa. Ryhmä kuuluu kauas, sillä koirat, Pirkko ja Martta, ovat innostuneet juuri vastaan tulleesta ihmisestä. Omistaja käskee koiria tiukasti, kun ne säntäilevät eri suuntiin pihassa.

Tamperelaisella Heljä Keski-Lusalla, 20, on cockerspanieli, beauceron ja kaksi kääpiövillakoiraa. Yksin neljän koiran kanssa asuvalle Keski-Lusalle oman koiran hankkiminen ei ollut vaikea päätös.

– Meillä on kotona ollut aina koiria, joten tiesin jo pikkutyttönä haluavani ikioman koiran.

Tilastokeskuksen mukaan koirien määrä Suomessa on kasvanut noin 630 000:sta noin 800 000:een vuosina 2012–2016. Esimerkiksi kissojen määrässä ei ole tapahtunut vastaavanlaista kasvua. Tilastokeskus arvioi koirien määrän nousun johtuvan siitä, että yhä useammassa kotitaloudessa on kaksi tai useampi koira.

Koiralle halutaan kavereita

Viestintäpäällikkö Liisa Suoninen Kennelliitosta arvioi, että tärkein syy kahden tai useamman koiran hankkimiseen on eläimen seurallisuus.

– Moni haluaa koiralleen kaverin – koiran on mukavampi olla kotona kaverin kanssa, kun omistaja on poissa.

Heljä Keski-Lusallakin yksi syy toisen koiran hankkimiseen oli se, että ensimmäisenä hankitulle villakoiralle haluttiin kaveri. Muutenkin uuden koiran hankkiminen tuntui luonnolliselta jatkumolta, ja lisäksi samaan aikaan oli tiedossa sopiva pentue.

Myös koiriin liittyvät harrastukset voivat olla syynä siihen, että otetaan useampia koiria. Yksi Keski-Lusan lemmikeistä on palveluskoira, jonka kanssa hän harjoittelee hakua. Hän hankki sen muun muassa siksi, etteivät kääpiövillakoirat sopineet harrastuskoiriksi.

Koirien omistaminen ei ole aina helppoa

Monen koiran pitämiseen liittyy myös haasteita. Liisa Suoninen korostaa omistajan taitojen tärkeyttä.

– On hyvä muistaa, että kaksikin koiraa on jo lauma, joka omistajan täytyy pystyä hallitsemaan.

Heljä Keski-Lusa on alusta asti tiedostanut, että isojen ja pienten koirien pitäminen samassa paikassa on riskialtista.

– Siksi varsinkin isoimmalle on painotettu alusta pitäen laumajärjestystä.

Haastetta aiheuttaa myös koirien saaminen hoitoon silloin, kun omistaja lähtee vaikkapa lomamatkalle. Perhe ja ystävät auttavatkin tarvittaessa Keski-Lusaa koirien hoidossa.

Suonisen mukaan huolellinen harkinta ennen koiran hankkimista voi auttaa ongelmien välttämisessä. Koiraa ei pidä ottaa hetken mielijohteesta, vaan sen hankkimista kannattaa pohtia etukäteen.

– Kun koiran hankinta esimerkiksi verkon kautta on nykyisin yhä helpompaa, voi koiria päätyä myös sellaisille ihmisille, joilla koiria ei pitäisi olla.

Koirainnostuksen tulevaisuutta on vaikea ennustaa

Joulukuussa pidetään Kennelliiton järjestämät Koiramessut. Se on Helsingissä järjestettävä, Suomen suurin koiratapahtuma, jossa myös Keski-Lusa aikoo käydä. Suomalaisten koirainnostus vaikuttaa voivan vielä hyvin, mutta onko ilmiölle näkyvissä loppu?

Liisa Suoninen uskoo, ettei innostus ole ikuista. Hän ennustaa, että Suomessa koirien määrän kasvussa tulee vielä jossain vaiheessa raja vastaan. Tosin ennakoiminen on vaikeaa.

Heljä Keski-Lusan suunnitelmiin ei ainakaan tällä hetkellä kuulu viidennen koiran hankkiminen.

– Jos joku hyvä pentue tulee kohdalle, täytyy katsoa asiaa uudestaan.