Pelastusalalla naisia on vain vähän. Kuva: Flickr / Jan-Erik Finnberg

Naispalomiehiä eli naispelastajia on Suomessa vain muutama – kiusaaminen on alalla ongelma

Pelastusalan harvoilla naistyöntekijöillä on ongelmia alan tasa-arvoisuuden suhteen. Pelastusalalle hakeutuu naisia vain vähän, ja naiset poistuvat alalta miehiä herkemmin.

Viime syyskuussa Aamulehti ilmoitti ottavansa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit. Pelastusalalle valmistutaan pelastajantutkinnolla. Valmistumisen jälkeen titteli on kuitenkin palomies, eikä pelastaja.

– Titteli ei ole se isoin ongelma, toteaa Pelastusalan naisverkoston puheenjohtaja Mira Leinonen.

Paloasemilla ei ole otettu huomioon sitä, että naisetkin mahdollisesti työskentelisivät pelastajina. Leinonen kertoo, että siivouskomerot ovat toimineet naisten sosiaalitiloina, työvarusteet ovat mitoitettuja vain miehille, eikä tiedetä, miten odottava äiti voi toimia työtehtävässään raskautensa aikana.

Suomessa toimii pelastajana seitsemän naista, ja ylipäätään pelastustoimessa naisia on vähän. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, ja Leinonen uskoo sen johtuvan siitä, että asia ei ole kiinnostanut ketään aikaisemmin.

Pelastusalan naisverkosto pyrkii järjestönä edistämään naisten asemaa yleisesti pelastustoimessa ja aikookin selvittää ensi alkuun naisten lukumäärän koko alalla.