Radio Moreenin sähkeet 5.12. klo 15

Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tänään aamulla, kertoo Puolustusministeriön tiedote. Loukkausepäily tapahtui Suomenlahdella Porvoon edustalla. Rajavartiolaitos selvittää asiaa. Puolustusministeriön viestintäpäällikön Max Arhippaisen tietojen mukaan loukkauksen kesto oli ”lyhyehkö”. Se tapahtui lähellä reittiä, jota venäläiskoneet käyttävät lennoilla Pietarista Kaliningradiin. Alueella on tapahtunut ilmatilaloukkauksia aiemminkin.

***

Suomi on mahdollistanut ensimmäisenä maailmassa sähköisen, toisen henkilön puolesta asioinnin sote-palveluissa. Toisen puolesta asiointi edellyttää sähköisen terveydenhuollon asioinnin valtuutuksen tekemistä Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelussa voi antaa valtuuden asioida toisen puolesta myös useassa muussa julkisen hallinnon palvelussa. Valtuutusmahdollisuudet laajenevat jatkossa entisestään.

***

Veronpalautukset on maksettu pankkitileille tänään. Palautuksia maksetaan noin 3,5 miljoonalle ihmiselle ja keskimääräinen palautus on noin 700 euroa. Jos tilinumeroa ei ole ilmoittanut Verohallinnolle, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena. Mikäli tilitiedot ovat vanhentuneet, rahat palautuvat Verohallinnolle.

***

Presidenttipari on kutsunut jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta Linnan juhliin. Pirkanmaalta kutsun saivat tamperelaiset Julius Lehtinen ja Noora Kivelä. He ovat molemmat vapaaehtoistyöntekijöitä, ja toimivat erityisesti lasten ja nuorten parissa. Juhlakutsu on kunnianosoitus työlle, jota he ovat nuorten eteen tehneet. Asiasta uutisoi Aamulehti.

***

Kaupin urheilupuiston ensimmäinen hiihtolatu avattiin tänä aamuna Tampereella. Säilölumesta tehtyä latua on valmiina hiihdettäväksi noin kilometrin verran. Hiihtolatu kiertää Kaupin pesäpallokentän ja tekee lenkin jalkapallokenttien takasuoralla. Latu noudattaa samaa uraa kuin viime vuonna, eli siihen kuuluu sekä perinteisen että vapaan tyylin väylä.