Radio Moreenin sähkeet 7.12.2017 klo 15

Suomen sähköautomarkkinat ovat hyvin paljon Norjaa ja Ruotsia jäljessä. Suomessa sähköautoja on tällä hetkellä noin tuhatkolmesataa kappaletta. Norjassa määrä lähentelee jo kahtasataatuhatta. Erot johtuvat verohelpotuksista ja muista taloudellisista avustuksista, joilla sähköautojen yleistymistä tuetaan. Tukiohjelmia on Suomessa kuitenkin tuloillaan. Eduskunnassa käsitellään parhaillaan sähköauton hankintatukiohjelmaa, jolla sähköauton hinnasta vähennettäisiin ostaessa kahden tuhannen euron hyvitys.

***

Monet ravintolat pyrkivät laajentamaan toimintaansa ruokakuljetuspalveluiden avulla. Ruuankuljetuspalvelu Foodorasta kerrotaan, että palvelun kysyntä kasvaa koko ajan. Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi ruuankuljetuspalvelua. Ravintolat näkevät palveluissa mahdollisuuden lisätä myyntiä ja saada näkyvyyttä. Sunnuntait ovat ruokaläheteille kiireisimpiä päiviä.

***

Ensi viikon alussa Tampereen keskustassa voi harjoitella kosketusnäytöllisten parkkimittareiden käyttöä. Maksullisista parkkipaikoista vastaavan Finnparkin henkilökuntaa päivystää ensi maanantaina kolmella maksuautomaatilla kello kymmenen ja kahden välillä. Henkilökunta opastaa pysäköinnin maksamisessa ja auttaa uuden tekniikan oppimisessa. Finnpark muutti osan perinteisistä maksuautomaateista kosketusnäytöllisiin mittareihin viime talvena.

***

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tämän vuoden ympäristöpalkinnon saajaa voi ehdottaa ensi viikon maanantaihin asti. Palkinnon tarkoituksena on huomioida ja edistää ympäristömyönteistä toimintaa Pirkanmaalla. Viime vuonna palkinto myönnettiin Sastamalan kaupungin maaseutujohtajalle Katariina Pylsylle Ritajärven luonnonsuojelualueen perustamisesta, suunnittelusta sekä kehittämisestä.

***

Australiasta tulee 26. maa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Lakiehdotusta käsiteltiin tänään Australian parlamentin alahuoneessa ja vain neljä kansanedustajaa äänesti lakia vastaan. Laki menee seuraavaksi kenraalikuvernöörin vahvistettavaksi ja astunee voimaan noin kuukauden kuluttua. Aikaisemmin syksyllä asiasta järjestettiin neuvoa-antava postiäänestys Australian kansalaisille.