Radio Moreenin sähkeet 7.12.2017 klo 16

Suomen sähköautomarkkinat ovat hyvin paljon Norjaa ja Ruotsia jäljessä. Suomessa sähköautoja on tällä hetkellä noin 1300 kappaletta. Norjassa määrä lähentelee jo 200 000. Erot johtuvat verohelpotuksista ja muista taloudellisista avustuksista, joilla sähköautojen yleistymistä tuetaan. Tukiohjelmia on Suomessa kuitenkin tuloillaan. Eduskunnassa käsitellään parhaillaan sähköauton hankintatukiohjelmaa, jolla sähköauton hinnasta vähennettäisiin ostaessa 2000 euron hyvitys.

***

Tampereesta tehdään tunnin mittainen dokumenttielokuva. Tampere-sinfonia-nimisen dokumentin ohjaa ja käsikirjoittaa Timo Kivinen. Elokuvan on tarkoitus dokumentoida Tamperetta ennen suuria muutoksia, kuten ratikkaa ja Kansi ja Areena -rakennushanketta. Elokuvaa tehdään vapaaehtoisvoimin. Tekijät ja Aamulehden kaupunkilehti Moro etsivät Tampereen murteen taitajaa alkuvuoden kuvauksiin.

***

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tämän vuoden ympäristöpalkinnon saajaa voi ehdottaa ensi viikon maanantaihin asti. Palkinnon tarkoituksena on huomioida ja edistää ympäristömyönteistä toimintaa Pirkanmaalla. Viime vuonna palkinto myönnettiin Sastamalan kaupungin maaseutujohtajalle Katariina Pylsylle Ritajärven luonnonsuojelualueen perustamisesta, suunnittelusta sekä kehittämisestä.

***

Itsenäisyyspäivän natsien vastaisessa mielenosoituksessa Helsingin Töölössä liikkui ruotsalaisena toimittajana esiintynyt mies, joka linkittyy uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen.  Miehen haastatteluista julkaistussa Youtube-videossa mies pitelee mikrofonia, jossa on uusnatsijärjestöön linkittyvä logo. STT:n haastatteleman Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan tilanne on hurja, eikä vastaavaa ole aikaisemmin Suomessa nähty.  Aho sanoo, että haastateltavan kannattaa aina kysyä mille medialle toimittajaksi esiintyvä työskentelee.

***

Yhdysvaltojen presidentin Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on suututtanut eri tahoja Lähi-idässä. Esimerkiksi Iranin tukemat puolisotilaalliset joukot uhkailevat iskevänsä amerikkalaisia vastaan Irakissa. Trump ilmoitti eilen, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne Tel Avivista. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna hätäkokoukseen keskustelemaan Trumpin ilmoituksesta.