Tuukka Huttunen näyttelee Väinö Linnaa ja tämän hahmoja Tampereen Komediateatterissa. Kuva: Peero Lakanen

Tuntemattoman tuhannet tulkinnat – juhlavuosi herättelee Väinö Linna -ilmiötä

Väinö Linnan 63-vuotias Tuntematon sotilas on saanut osakseen erityishuomiota Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistossa.

Tamperelaisille erittäin rakas kirjailija Väinö Linna on jälleen ja yhä ajankohtainen taiteilija, kun Suomi 100 -teemaan nivotut tulkinnat hänen pääteoksestaan valtaavat elokuvakankaat ja teatterilavat.

Tampereen Komediateatterissa voi nähdä Panu Rajalan kirjoittaman ja Panu Raipian ohjaaman näytelmän Päämäärä Tuntematon, jossa näyttelijä Tuukka Huttunen tulkitsee Linnaa itseään, tämän ystäväpiirin edustajia ja Tuntemattoman sotilaan hahmoja. Yhden miehen näytelmä ei sinänsä tuo mitään mullistavaa uutta ulottuvuutta lähdeteokseen mutta on esiintyjältä todellinen taidonnäyte.

– En ole tämän teoksen aikana laajemmin miettinyt, miten se on minäkin aikana elänyt, mutta sen olen huomannut tätä tehdessä, että tämä on todella tärkeä teos, Huttunen kertoo.

Päämäärä Tuntemattoman kanssa huomiosta kilpailee myös Aku Louhimiehen tuore filmatisointi klassikkoromaanista. Uudesta filmatisoinnista tuli ensi-iltaviikonloppunaan kaikkien aikojen katsotuin suomalaiselokuva, ja se tuo kankaalle jopa sellaisia tasoja, joita ei kahdessa aiemmassa versioinnissa ole käsitelty.

Kuuntele alta Valtteri Mörttisen toimittama Minun radio -ohjelma, jossa keskustellaan aiheesta laajemmin sekä näyttelijä Tuukka Huttusen että Väinö Linna -tutkija Yrjö Varpion kanssa.