Milla Pyynyn uutisanalyysi: Alma, hylkäämmekö sinut seuraavaksi?

Alma on Suomen kansainvälisesti menestynein artisti. Vihreähiuksinen Alma-Sofia Miettinen on nyt kaikkialla. Suomessa lahjakkaasta laulajasta uutisoidaan toistuvasti ja ylpeästi. Kansainvälisissä otsikoissa artistia hehkutetaan tulevaisuuden tähtenä.

Helsingin Sanomat julkaisi viime sunnuntaina Suomi 100 -teemalla artikkelin Almasta. Artisti on esiintynyt mediassa Suomen itsenäisyyttä koskevissa julkaisuissa yhtä näkyvästi kuin sotaveteraanit.

Suomen itsenäisyyden ja Alman rinnastaminen tuntuu kaukaa haetulta. Syy on kuitenkin yllättävän yksinkertainen. Suomalaisesta laulajasta on brändätty maamme sankarihahmo, Suomi 100 -Alma.

Suomea brändätään menestyjillä

Suurimpia Suomen ulkopuolella järjestettyjä Suomi 100 -festivaaleja juhlittiin elokuussa Tukholmassa. Helsingin Sanomien mukaan juhlissa haluttiin tuoda esiin moderni ja rohkea Suomi, joka on jäänyt ruotsalaisilta huomaamatta. Stereotypioiden toivottiin murtuvan.

Vuotta aiemmin Suomi 100 -juhlavuoden avajaisissa Helsingissä esiintyi Saara Aalto. Hän tuli toiseksi vuonna 2016 käydyssä Britannian X-Factor-laulukilpailussa. Suuren suosion saavuttanut laulaja toimi avajaisten vetonaulana Kansalaistorilla.

Muutama vuosi sitten valokeila kohdistettiin Sara Forsbergiin, joka tuli tunnetuksi kielinaisena Youtube-videoidensa avulla. Kansainvälinen ura laulajana ja näyttelijänä sai tulta alleen, kun Forsberg kutsuttiin vieraaksi yhdysvaltalaiseen Ellen DeGeneres -show’hun.

Suomea brändätään kansainvälisesti menestyvillä suomalaisilla. Suomalaiset naisartistit ovat viime vuosina lyöneet läpi kansainvälisillä markkinoilla. Alma on artisti, joka on tarpeeksi erikoinen herättääkseen maailmanlaajuisen huomion. Aalto ja Forsberg puolestaan saavuttivat kansainvälistä suosiota laulukilpailussa ja Youtubessa.

Menestyvät suomalaiset omitaan. Kun Alma esiintyy Suomessa, laulaja esitellään ”meidän omana Almana”. Kun laulaja nousee lavalle voitettuaan kansainvälisesti arvostetun palkinnon, käy sosiaalinen media kuumana. ”Palkinto Suomeen!”, keskustelupalstoilla kuhistaan.

Suomalaisen onnistuessa otamme osamme menestyksestä, jolloin henkilökohtainen palkinto kuuluu koko kansalle. Kun voittoa ei tulekaan, artisti joutuu kantamaan pettymyksen yksin.

Suomalaiset rakastavat menestyjiä, eivät epäonnistujia

Rakastamme sitä, kun suomalainen menestyy. Hullaannumme, kun menestys on kansainvälistä. Oli kyse sitten artistista, missistä tai urheilijasta, onnistujat nostetaan jalustalle. Mutta mitä sitten, kun suomalainen lakkaa menestymästä?

Aaltoa ja Forsbergiä hypetettiin mediassa, kumpaakin aikansa. Laulajien tähtihetki oli lyhyt – kun valokeila siirtyi, emme enää seisoneet menestyjiemme takana. Lahjakkaat laulajat torpattiin epäonnistujina. Hypetys vaihtui hiljaisuuteen ja häpeään.

Kaikkien kolmen naisartistin menestystarinoissa on samankaltaisuuksia. Aalto ja Forsberg ovat kuitenkin suomalaisten silmissä sammuneita tähdenlentoja, kun Alman lento on vasta alkanut.

Suomalaisnaiset ovat menestyneet kautta aikain – oli kyse sitten hiihdosta tai kauneuskilpailusta. Suomalaisartistit ovat uuden sukupolven menestyjiä. Epävarmuus yhdistää artisteja, hiihtäjiä ja missejä. Tähtihetki ei jatku ikuisesti.

Olemme omineet Alman rohkeana, modernia Suomea edustavana naisena. Tuetaan menestyjiämme myös silloin, kun valokeila siirtyy uusiin syttyviin tähtiin.