Radio Moreenin sähkeet 8.12.2017 klo 16.00

Tie- ja katuliikenne on merkittävin melunlähde Tampereella. Tampereen kaupungin meluselvitys laadittiin yhdessä Liikenneviraston kanssa. Noin 15 prosenttia kaupunkilaisista altistuu 55 desibelin metelille. Esimerkiksi Rantaväylän tunneli on vähentänyt melun määrää ympäröivillä alueilla, kuten Tampellassa. Meluselvityksen tulosten pohjalta laaditaan meluntorjunnan toimintasuunnitelma tuleville vuosille.

***

Tamperelainen taiteilija Jyrki Siukonen on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi taiteen valtiopalkinnot tänään Helsingissä. Terho jakoi myös kuusi muuta valtionpalkintoa eri alojen taiteilijoille. Palkinnot ovat kukin suuruudeltaan 14-tuhatta euroa, ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista.

***

Tampere-talossa kuullaan kevätkaudella kansainvälistä populäärimusiikkia. Tähtivieraita ovat DJ-pioneeri Grandmaster Flash ja hollantilainen taiderock-yhtye Nits. Grandmaster Flash on yksi maailman arvostetuimmista DJ:istä. Hän esiintyy Tampere-talossa helmikuussa. Hollantilainen yhtye Nits julkaisi syyskuussa Angst-nimisen albumin. Yhtye esittää hittejä sekä uudelta albumiltaan, että menneiltä vuosikymmeniltä. Nits esiintyy Tampere-talossa toukokuussa.

***

Joulumerkillä varustettuja joulukortteja ehtii lähettämään vielä ensi tiistaihin asti. Kotimaan ikimerkillä lähetetyt joulukortit ehtivät jouluksi perille, jos ne postitetaan viimeistään kahdeskymmenes joulukuuta. Kortteja lähettäessä kannattaa tarkistaa, että korttiin kirjoitettu osoite on oikein. Muuten kortti ei välttämättä ehdi perille jouluksi. Postinumeron voi tarvittaessa tarkastaa netistä Postin verkkosivujen postinumerohausta.

***

Pohjois-Pohjanmaalla koettiin Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen kova maanjäristys viime yönä. Helsingin yliopiston seismologian instituutin mukaan maanjäristys tapahtui 30 kilometrin syvyydessä, ja sen keskus oli lähellä Liminkaa. Järistyksen voimakkuus oli noin kolme magnitudia. Järistys on sen verran suuri, että sen tuntee selkeästi. Asiasta uutisoi Kaleva.