Radio Moreenin sähkeet 8.12.2017 klo 17.00

Koneen säätiö on myöntänyt 1,7 miljoona euroa Tampereen yliopiston tutkimustyöhön. Rahoitus oli osa Koneen tämän vuoden tukiohjelmaa, jossa Kone tukee tieteen ja taiteen rohkeita avauksia yhteensä 29 miljoonalla eurolla. Tampereella tukirahoituksia sai yhteensä 20 henkilöä organisaatiota tai työryhmää. Niistä suurimman yksittäisen apurahan, 308 000 euroa, sai tutkijatohtori Eeva Puumalan johtama työryhmä naapuridialogien todellisuutta kartoittavaan tutkimukseen.

***

Tie- ja katuliikenne on merkittävin melunlähde Tampereella. Tampereen kaupungin meluselvitys laadittiin yhdessä Liikenneviraston kanssa. Noin 15 prosenttia kaupunkilaisista altistuu 55 desibelin metelille. Esimerkiksi Rantaväylän tunneli on vähentänyt melun määrää ympäröivillä alueilla, kuten Tampellassa. Meluselvityksen tulosten pohjalta laaditaan meluntorjunnan toimintasuunnitelma tuleville vuosille.

***

Tamperelainen taiteilija Jyrki Siukonen on saanut kuvataiteen valtionpalkinnon. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi taiteen valtiopalkinnot perjantaina 8.12. Helsingissä. Terho jakoi myös kuusi muuta valtionpalkintoa eri alojen taiteilijoille. Palkinnot ovat kukin suuruudeltaan 14-tuhatta euroa, ja ne maksetaan Veikkauksen tuotoista.

***

Hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat vähävaraisia perheitä tänäkin vuonna. Jouluna järjestöt keräävät ympäri Suomen raha- ja tavaralahjoituksia, joiden tuotot suunnataan joululahjoiksi lapsille. Tampereella Hope ry:n keräyksen tavoitteena on kerätä 2000 lahjaa, jotta lapset voisivat paremmin arjessa. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Suomessa Hope toimii 19 eri paikallistoimijan välityksellä.

***

Tampere-talossa kuullaan kevätkaudella kansainvälistä populäärimusiikkia. Tähtivieraita ovat DJ-pioneeri Grandmaster Flash ja hollantilainen taiderock-yhtye Nits. Grandmaster Flash on yksi maailman arvostetuimmista DJ:istä. Hän esiintyy Tampere-talossa helmikuussa. Hollantilainen yhtye Nits julkaisi syyskuussa Angst-nimisen albumin. Yhtye esittää hittejä sekä uudelta albumiltaan, että menneiltä vuosikymmeniltä. Nits esiintyy Tampere-talossa toukokuussa.