Radio Moreenin sähkeet 13.12.2017 kello 17

Suomen asianajajaliiton järjestämissä asianajajapäivystyksessä neuvoa on kysytty erityisesti perintö- ja testamenttiasioissa. Suomen Asianajajaliiton ja Tampereen kaupunginkirjaston järjestämissä tapahtumissa saa maksutonta neuvontaa kaikissa oikeudellisissa asioissa. Päivystyksessä ei laadita asiakirjoja tai hoideta muita toimeksiantoja. Vuoden viimeinen päivystys on tänään kello 19 asti pääkirjasto Metsossa ja seuraavan kerran ilmaista neuvontaa järjestetään 24. tammikuuta.

***

Tampereen kaupunki suunnittelee muutoksia Keskustorin alueelle. Niitä visioidaan yhdessä yritysten, kiinteistöjen ja kaupunkilaisten kanssa. Yleisötilaisuus pidetään tänään Galleria Nottbeckissa, jossa on ohjelma on alkanut kello 17.  Tilaisuudessa keskustellaan Keskustorin tulevaisuuden yleisilmeestä vuodelle 2030. Kysely ideoinnista on sähköisessä muodossa Tampereen kaupungin sivuilla ja siitä voi antaa palautetta ensi kuun loppuun asti.

***

Tulevaisuudessa kieltenopetus voisi alkaa jo varhaiskasvatuksen tai esiopetuksen aikana, esittää suomalaisten kielitaitoja käsittelevä selvitys. Selvityksessä esitetään, että kielten opiskelu alkaisi viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. Aloitettava kieli olisi tällöin joku muu kuin englanti. Englannin opetus voisi alkaa pääsääntöisesti kolmannelta luokalta. Selvityksen mukaan Suomessa kielten opiskelu on yksipuolistunut ja osaaminen on painottunut aiempaa enemmän englantiin.

***

Alkoholilakia käsitellään edelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Päätöksen tekemistä hidastaa etämyynnistä päättäminen, sillä peruslakivaliokunta ei hyväksynyt siitä rankaisemista. Eduskunta keskustelee asiasta huomenna. Lain sisällöstä kuten kaupassa myytävien juomien alkoholiprosenteista äänestetään erikseen vielä perjantaina.

***

Suomalaiset hakivat tänä vuonna netistä tietoa esimerkiksi Suomi 100 -teemasta, länsimetrosta ja Katalonian itsenäisyyspyrkimyksistä. Tämä selvisi hakukonejätti Googlen julkaisemasta listauksesta. Suomen googlatuin ihminen oli tänä vuonna Sauli Niinistö. Myös edesmennyttä presidentti Mauno Koivistoa ja muusikko Almaa googlattiin ahkerasti. Googlen mukaan hakukoneelta kysyminen on lisääntynyt. Suomalaiset kysyivät Googlelta muun muassa elämän tarkoituksesta ja länsimetron valmistumisesta.