Maatilan askareita ja arkielämää luonnon helmassa – Tikanmäen tilalla kehitysvammaiset ovat osa yhteisöä

Lempäällä sijaitseva Tikanmäen luomukotieläintila tarjoaa kehitysvammaisille aikuisille ohjattua asumista ja työtoimintaa maatilalla.

Tikanmäen tilalla ollaan täydessä työntouhussa hurjasta lumipyräkästä huolimatta. Lampaiden lisäksi kehitysvammaiset asukkaat pitävät huolta esimerkiksi kanoista, possuista ja pupuista. Työtä riittää myös muissa arjen askareissa, kuten siivoamisessa ja kauppareissuissa. Maatilan emäntä Hanna Sannamo pitää töiden tarjoamista kehitysvammaisille tärkeänä.

– He voivat kokea olevansa osa yhteisöä. Joka päivä huomaa, että jokaisen työpanoksella on väliä.

Lampaille vettä tuo Janne Laurila. Hän kertoo olevansa onnenpekka saadessaan työskennellä tilalla. Päivä lähtee onnistuneesti käyntiin, kun aamulla pääsee heti näkemään lampaat. Yhden haittapuolen Laurila kuitenkin mainitsee.

– Joskus desibelit ovat korkealla, kun lampaat määkivät.