Helsingissä on ollut tänä talvena lunta hyvin vaihtelevasti. Niklas Kaskeala arvelee, että joillekin kynnys talvilenkkeilyyn loskaisilla kaduilla on suurempi kuin hiihtoladulle lähtemiseen.

Lumeton Helsinki herätti ilmastokamppailuun – helsinkiläisaktivisti pelastaa talvia urheilutähtien kanssa

Niklas Kaskeala toi talviensuojelujärjestön Suomeen huolestuttuaan harrastusmahdollisuuksiensa heikkenemisestä.

Helsinki ei ole ollut talvikaupunki enää vuosiin. Niklas Kaskealan nelivuotias tytär ei ole kokenut Etelä-Suomessa ainuttakaan pitkää lumista talvea.

– Kun tulee puhe lumesta hänen kanssaan, tyttäreni ajattelee usein Kuusamoa tai Rukaa. Olemme joka vuosi käyneet siellä. Noin pienelle lapselle saattaa jäädä käsitys, että talvi on jotain, mikä on jossain kaukana, Kaskeala kuvailee.

Helsinkiläinen Kaskeala johtaa Protect Our Winters Finlandia eli POW:a. Se on ympäristöjärjestö, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan kiinnittämällä ihmisten huomiota nimenomaan talviin.

Järjestö luottaa huippu-urheilijoihin ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun eturintamassa. Heitä on valtaosa järjestön 26 lähettiläästä. Pyeongchangin olympialaisissa Suomen lisäksi POW:a edustavat lumilautailijat Enni Rukajärvi ja Anton Lindfors sekä maastohiihtäjät Aino-Kaisa Saarinen, Martti Jylhä ja Perttu Hyvärinen.

Kaskeala on tyytyväinen siihen, miten urheilujärjestötkin suurta Hiihtoliittoa myöten ovat ottaneet asian omakseen.

– Heidän avullaan pystymme tavoittamaan ihmisiä aivan eri lailla kuin jos muutama suurelle yleisölle tuntematon talviurheilun ystävä olisi aktiivinen asiassa.

Fakta

Protect Our Winters

  • Kansainvälinen ympäristöjärjestö, joka kiinnittää huomiota talvien lyhenemiseen.
  • Järjestön perusti yhdysvaltalainen vapaalaskija Jeremy Jones vuonna 2007.
  • Toimii Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Itävallassa ja Ranskassa.
  • POW:sta on muotoutunut urheilijoiden vaikutuskanava ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Kansainvälisesti järjestön lähettiläisiin kuuluu etenkin monia lumilautailu- ja freestyle-tähtiä.
  • Niklas Kaskeala perusti järjestön Suomeen 2015. Lähettiläitä ovat muun muassa lumilautailija Enni Rukajärvi, hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen ja entinen freestyle-laskija Pekka Hyysalo.

Netin syövereistä suomalaisten liikkeeksi

Kaskealalle talviurheilu, etupäässä laskettelu, on ollut rakas harrastus. Kun ilmastonmuutos asettui miehen ja harrastamisen väliin, hän päätti toimia.

– Tulin surulliseksi, kun aloin nähdä, miten ilmastonmuutos vaikeuttaa talviurheilun harrastamista. Sitten löysin tämän liikkeen netin syövereistä. Tuli heti tunne, että tässä on yhteisö, johon haluan lähteä mukaan, Kaskeala kertoo.

Hän kiinnostui lumilautailusuuruus Jeremy Jonesin Yhdysvalloissa perustamasta urheilijoiden omasta ympäristöliikkeestä ja toi Protect Our Winters -verkoston Suomeen muutama vuosi sitten. POW Finland ry perustettiin vuonna 2015.

Kaskealan mielestä Suomessa on paljon tehtävää talviurheilun ystävien herättämisessä ilmastonmuutosta vastaan.

– Meillä on myös paljon mahdollisuuksia saada aikaan muutosta, koska talviurheilu on niin iso osa suomalaisuutta ja suomalaisia. Yli miljoona suomalaista taitaa käydä vuosittain ladulla tai mäessä, Kaskeala perustelee.

Ympäristökampanjointi on intohimo

Niklas Kaskealan kiinnostuksen kohteet yhdistyvät hänen harrastuksessaan, ympäristöjärjestö Protect Our Winters Finlandin puheenjohtamisessa.

Protect Our Winters levittää tietoa kampanjoillaan ja jatkuvalla valistuksellaan. Viime talvena järjestö patisti suomalaisia hiihtokeskuksia kestäviin energiaratkaisuihin. Nyt se kampanjoi ruoan ympäristövaikutuksista.

Järjestö pyrkii kiinnittämään suomalaisten huomion ilmastonmuutokseen osoittamalla konkreettisesti, että ilmiö vaikuttaa jo täälläkin. Suomessa ilmasto lämpenee noin kaksi kertaa globaalia keskiarvoa nopeammin. Kaskealan mukaan ilmastonmuutos näyttää silti monille kaukaiselta.

– Minunkin elinaikanani on tapahtunut merkittävä muutos ilmastossa. Olemme vielä menossa entistä huonompaan suuntaan, mutta meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, etteivät talvet kokonaan katoaisi täältä, Kaskeala sanoo.

Kaskeala ei pyöritä Protect Our Wintersiä päivätyökseen, vaan työskentelee asiantuntijana Pelastakaa Lapset ry:ssä. Työnsäkin puolesta hän on melko sidottu Helsinkiin, joten lumella liikkuminen on jäänyt aiempaa vähemmälle.

– POW:n vetäminen on pikemminkin harrastus ja intohimo. Taisin olla alle kaksivuotias, kun isäni laittoi minut ensimmäistä kertaa suksille. Se oli menoa sitten, Kaskeala muistelee.

 

Korjaus 6.2.2018 kello 15.17: Jeremy Jonesin sukunimi korjattu.