Katariina Talevan kolumni: Joululoman tuliaisena lämpöhalvaus ja ilmastotuska

Australiassa rikottiin tänäkin vuonna lämpöennätyksiä. Yhtenä tammikuisena päivänä Sydneyssä elohopea kipusi 47 asteeseen. Päivä oli kuumin sitten vuoden 1939. Minäkin kärsin lämpöhalvauksesta parisataa kilometriä Sydneystä etelään, Uuden Etelä-Walesin rantakylässä ja pohdin oman kulutuskäyttäytymiseni roolia ilmastonmuutoksessa.

Matkustin melkein 40 tuntia suuntaansa, ja vaihdoin lentokonetta 3 kertaa yhteen suuntaan matkustaessa. Lämpöhalvauksen lisäksi kärsin ilmastotuskasta.

Kotiin päästyäni aloin etsiä keinoja ilmastotuskani helpottamiseen. Ainoa paljon puhuttu keino on vapaaehtoisen lentomaksun maksaminen. Nettilaskureita on monia. Vaikeaksi vertailun tekee se, että päästöt lasketaan aina hiukan eri tavalla. Lentolaskuri-sivuston laskukaava ottaa huomioon hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös muut lentomatkailusta aiheutuvat kasvihuonepäästöt, eli hiilidioksidiekvivalentin. Edestakaiselle matkalleni päästöni ovat 7327 kiloa ja päästömaksu 183 euroa. Tämän summan lahjoittaminen valitsemaani ympäristökohteeseen kompensoisi tuottamani päästöt ilmakehään. Eivät ne sieltä poistuisi, vaan ostaisin itselleni päästövapaata omatuntoa.

Opiskelijabudjetilla koko summan maksaminen yhdellä kertaa olisi mahdotonta. Toisaalta, ostinhan kalliin lentolipunkin. Jos esimerkiksi lahjoittaisin 12 euroa kuukaudessa ympäristöjärjestön ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan, olisin vuoden ja 3 kuukauden jälkeen maksanut päästömaksuni. Auttaako puiden istuttaminen kehitysmaissa, jos kuitenkin sademetsää tuhotaan jossain muualla? Rahan lahjoittaminen kuulostaa lähinnä katumusharjoitukselta, enkä tiedä, miten rahani oikeasti käytetään.

Rahan sijaan voisin kompensoida tuottamani päästöt hiilidioksidiekvivalentilla laskettuna. Kasvissyönnistä puhutaan ilmastotietoisen ruokavaliona. Ilmastodieetti-sivuston avulla laskin, mikä on päästöjen ero sekasyöjällä ja kasvissyöjällä. Maitotuotteita ja kanamunaa syövällä kasvissyöjällä on 751 kiloa vähemmän hiilidioksidiekvivalenttipäästöjä vuodessa kuin sekasyöjällä. Jos ryhtyisin täysin kasvissyöjäksi, olisin noin 10 vuoden kuluttua kompensoinut lentomatkani päästöt.

Maksamani päästömaksut tai syntymättömät päästöt eivät maailmaa pelasta. Ne pelastavat vain minut omantunnontuskilta. Joka tapauksessa edessäni häämöttää elinikäinen ilmastokummius tai kasvissyönti.