Moreenimedian sähkeet 31.1.2018 klo 17

Ylihuomisen lakko ei vie ruokaa lasten suusta. Tampereen Voimian ateria- ja puhtauspalvelut toimivat perjantaina pääosin normaalisti. Ruoka toimitetaan tuttuun tapaan päiväkoteihin ja kouluihin. Myös ravintolat, asumispalvelut, sairaalat sekä kotiin kuljetettavat ateriat saadaan toimitettua. Mielenilmaus saattaa näkyä muutoksina ruokalistoilla alkuviikosta.

***

Tänään on yliopistoneuvotteluiden viimeinen päivä. Yliopistojen uutta työehtosopimusta uhkaa sopimukseton tila. Neuvotteluja ovat käyneet palkansaajajärjestöt sekä sivistystyönantajat. Palkkausjärjestelmää koskevat neuvottelut keskeytyivät erimielisyyksiin. Palkankorotuksia koskeva keskustelu ei ole lainkaan käynnistynyt. Tämä päivä on varattu kokonaan neuvotteluille.

***

Suurin osa asiantuntijoista kokee työmääränsä liian suureksi. Lähes neljä viidesosa asiantuntijoista pitää työmääräänsä liian suurena.
Asiantuntijat kokevat painetta olla jatkuvasti tavoiteltavissa. Yli puolet asiantuntijoista vastaa sähköposteihinsa välittömästi. Älypuhelimen käyttö on yhteydessä pidempään työaikaan ja huonovointisuuteen. Asiantuntijoiden työaikoja on selvitetty työterveyslaitoksen teettämässä tutkimuksessa, joka julkaistiin tänään.

***

Ammattiopiskelijat karsivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa mahdollisuudesta kilpailla alojensa Suomen mestaruuksista. Tänään lähihoitajat haastoivat toisensa harjoitteessa, jossa testattiin toimintakykyä muistisairaan vanhuksen hoidossa. Karsintoja pidetään ympäri Suomea, ja Taitaja järjestetään tänä vuonna Tampereella. Tänään karsinut Aino Syväjärvi kertoo, että tilanne jännitti työkokemuksesta huolimatta siksi, että paikalla oli paljon yleisöä ja kyseessä oli kilpailutilanne.

 

***

Yhä useampi suomalainen selviytyy syövästä, kertoo tuore tutkimus. Suomi kuuluu maailman kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon. Pohjoismaista myös Norja, Islanti ja Ruotsi kuuluvat huippukahdeksikkoon. Jopa tappavimmista syövistä kuten maksa- ja keuhkosyövästä parannutaan entistä paremmin. Syövästä selviytyminen vaihtelee valtavasti eri maissa. Kansallisen syöpärekisterin avulla saadaan tietoa potilaista koko Suomessa.