Vuonna 2017 roosa nauhan suunnittelivat Duudsonit. Tämän vuoden suunnittelija selviää syyskuussa.

Suomalaiset rintasyöpään sairastuneet naiset pysyvät hengissä parhaiten Euroopassa –­­ maailman syöpäpäivää vietetään sunnuntaina

Suomi kuuluu kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon kaikissa syövissä.

Suomessa rintasyöpään sairastuneiden naisten elossaololuku on Euroopan paras. Jaetulla ykkössijalla ovat Islanti ja Norja. Hyvä tulos selviää juuri julkaistussa tutkimuksessa.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu 5000 naista vuosittain. Kuitenkin jopa 89% heistä on elossa viiden vuoden kuluttua. Venäjällä vastaava luku on 71 ja Intiassa vain 16.

Roosa nauha -kampanja on tärkeä osa rintasyövän hoidon kehittymistä. Roosa nauha -rahastosta on myönnetty apurahoja vuodesta 2004 alkaen. Sinä aikana rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita.

Syöpäsäätiön viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkon mukaan kampanjan varat menevät tutkimushankkeisiin, joihin julkinen tutkimusrahoitus ei yksinään riitä.

Roosa nauha -kampanjan rahoittamien hankkeiden ansiosta muun muassa vaikeasti hoidettavien rintasyöpien liitännäishoidot ovat tehostuneet. Hoitojen tehostumisen seurauksena monen naisen syöpä ei uusiudu. Lisäksi Suomessa rintasyöpä seulotaan myös yli 60-vuotiailta.

Syöpäjärjestöt aktivoivat ihmisiä liikkeelle kampanjoilla ja teemapäivällä. Syöpäpäivän virallisia hashtageja ovat #mevoimme ja #minävoin.

– Tavoitteemme on, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla rintasyöpään tulevaisuudessa, Hulkko toteaa.