Internet on madaltanut taikuriksi opiskelemisen kynnystä – salaisuudet paljastuvat nettivideoilla

Tuoreen tutkimuksen mukaan kokeneilla taikureilla oli ennen selkeä taikuuden portinvartijan rooli. He päättivät, kenelle salaisuutensa kertoivat. Nykyään moni ammattisalaisuus löytyy sen sijaan netistä.

Digitaalinen kulttuuri on muuttanut taikurin ammattia. Tampereen, Itä-Suomen, Helsingin ja lontoolaisen Goldsmithin yliopistojen yhteistyönä tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 100 uransa eri vaiheissa olevia taikureita. Tutkimustuloksien mukaan internet on muuttanut erityisesti tapaa, jolla ammattitaito siirtyy taikurilta toiselle.

Yhä useampi aloittaa taikurinuransa opiskelemalla temppuja nettivideoiden avulla. Tutkimuksessa mukana ollut Tampereen yliopiston kasvatustieteiden lehtori Pekka Räihä kuitenkin kertoo, että aloittelevat taikurit tarvitsevat edelleen mentoreita, jos mielivät tulla hyviksi työssään.

– Vanhempien taikureiden täytyy vakuuttua siitä, että se tulokas on potentiaalinen. Eli kuka tahansa ei voi mennä huipputaikurille sanomaan, että opeta minulle nämä temput.

Tutkimuksen mukaan kokeneiden taikureiden rooli taikuruuden portinvartijoina on kuitenkin heikentynyt. He eivät enää ainoina päätä, kenelle salaisuuksia kerrotaan. Digitaalisuus on siis hälventänyt taikuruuden salaperäisyyttä.