Radio Moreenin sähkeet 2.2.2018 klo 17

SAK:n suurmielenosoitus aktiivimallia vastaan keräsi poliisin arvion mukaan yli kymmenen tuhatta ihmistä, SAK kertoo tiedotteessaan. Palkansaajakeskusjärjestö on tyytyväinen osallistujamäärään, sillä sen mukaan tapahtuma järjestettiin nopealla aikataululla. Mielenilmaisun lisäksi useat SAK:n jäsenliitot ovat järjestäneet tänään työnseisauksia, jotka kestävät enimmillään vuorokauden. SAK:n mukaan niihin osallistuu arviolta 200 000 työntekijää.

***

Sairaalareissu voi olla hankala hajusteyliherkälle. Hoitohenkilökuntaa ohjeistetaan käyttämään hajusteettomia hygieniatuotteita, mutta vierailijoita koskevat ohjeet ovat puutteellisia. TAYSin palvelupäällikkö Sirpa Miettunen myöntää, että hajusteet ovat joskus ongelma osastolla. Hajusteyliherkälle oireita voivat aiheuttaa muun muassa pyykinpesuaine, käsirasva ja hajuvesi. Oireet ilmenevät esimerkiksi päänsärkynä, pahoinvointina ja hengitysoireina.

***

Turvapaikanhakijoiden ilmoitettujen itsemurhayritysten määrä on vastaanottokeskuksissa viime vuonna ainakin yli kaksinkertaistunut, Helsingin Sanomat kertoo. Myös turvapaikanhakijoiden muunlainen itsetuhoisuus, kuten itsensä vahingoittaminen, on lisääntynyt. Tiedot käyvät ilmi vastaanottokeskusten viime vuonna Maahanmuuttovirastolle jättämistä ilmoituksista. Keskuksista raportoituja tapauksia oli yli 300, joista noin kolmasosa oli todellisiksi luokiteltuja itsemurhayrityksiä.

***

Suomi on lanseeraamassa digitaalisen ajokortin. Ajokorttia tullaan käyttämään mobiilisovelluksen avulla. Testiryhmä on käyttänyt korttia onnistuneesti henkilöllisyyden todistajana muun muassa postipakettia noudettaessa. Perinteistä fyysistä ajokorttia sillä ei kuitenkaan korvata. Poliisi ei vielä kelpuuta digitaalista ajokorttia. Mobiiliajokortti voi saada virallisen aseman vain lainmuutoksella. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi uskoo, että kuluttajat pääsevät kokeilemaan korttia loppukesästä.

***

Professori Lauri Törhönen on jättänyt eronpyyntönsä Kaapelitalo Oy:n puheenjohtajuudesta. Asiasta kertoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä. Vapaavuoren mukaan Törhönen jätti eronpyynnön, koska tällä ei ollut enää edellytyksiä jatkaa toimessaan. Törhöstä on syytetty seksuaalisesta häirinnästä. Kaapelitalolle pyritään valitsemaan uusi puheenjohtaja helmikuun puolivälissä.