Muovista ajokorttia ei kannata katkoa, sillä sitä tarvitaan jatkossakin.

Trafi lanseeraa digitaalisen ajokortin – mobiiliversiota saatetaan päästä kokeilemaan jo loppukesällä

Digitaalinen ajokortti voisi muistuttaa käyttäjäänsä vaikkapa kortin vanhenemisesta tai tarjota liikenteessä hyödyllistä tietoa.

Suomi aikoo ottaa käyttöön digitaalisen ajokortin. Ajokortti toimii mobiilisovelluksen avulla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa ajo-oikeuksista ja korteista vastaava Simo Karppinen kertoo, että digitaalisen kortin edut verrattuna sen muoviseen vastineeseen ovat mittavat. Erityiskiitosta kortti saa avustaan henkilön tunnistamisessa.

– Tiedot ja kuvat haetaan suoraan järjestelmästä, joten ne ovat aina tuoreita ja ajan tasalla.

Mobiiliajokorttia on tähän mennessä kokeiltu noin tuhannen käyttäjän testiryhmässä. Karppisen mukaan saatu palaute on erinomaista, ja kortille on löydetty monenlaisia käyttötarkoituksia aina pakettien noutamisesta kanta-asiakasetujen hyödyntämiseen.

Vannoutuneimmankaan teknologiafanin ei silti kannata tuhota fyysistä korttiaan. Sitä tullaan tarvitsemaan jatkossakin ulkomailla, ja toistaiseksi myös koto-Suomessa. Poliisi ei hyväksy mobiilikorttia ennen lakimuutosta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan sellaista ei ole ainakaan tällä hallituskaudella luvassa.

Digitaalinen ajokortti toimisi siis rinnakkaiskorttina. Karppinen luottaa silti siihen, että mobiilikortin tarjoamat edut vakuuttavat lainsäätäjät ja se saa aikanaan virallisen aseman.

– Tämä on niin hyvä tuote, että en millään jaksa uskoa, että hanke kaatuisi.