Salaatti sijoitetaan linjaston alkuun, jotta lautasta lähdettäisiin täyttämään vihreällä.

Pirkanmaalla vain joka kuudes koululainen syö lautasmallin mukaan – salaatti jää usein linjastoon

Lautasmallia on käytetty jo pitkään, mutta sitä on myös uudistettu. Nykyisissä suosituksissa annoskoko vaihtelee iän mukaan ja kasvisruokaa pyritään lisäämään koululaisten ruokailussa.

Viime vuonna julkaistiin uudet ruokailusuositukset kouluikäisille.  Suosituksissa on annoskoot S, M ja L eri ikäisille.

Vaikka lautasmallia on kritisoitu, ravitsemusterapeutti Hilpi Linjaman mukaan lautasmalli on käytännöllinen tapa ajatella aterian koostamista monipuoliseksi. Lautasmallia voidaan myös käyttää välipalan koostamiseen.

Linjaman mukaan yleisimpiä ongelmia lautasmallin noudattamisessa ovat liian vähäinen salaatin syönti sekä liian pienet annoskoot.

– Viime vuoden kouluterveyskyselyn tulosten mukaan Pirkanmaalla vain joka kuudes ottaa aterian kaikki osat eli lautasmalli toteutuu. Käytännön toteutumisessa on siis vielä haasteita, Linjama toteaa.

Tampereen Voimian ravitsemussuunnittelija Virpi Uskin mukaan myös kasvisruokaa pyritään lisäämään.

– Tavoite on, että kasvisruokaa lisätään, niin että se olisi jossain vaiheessa toinen vaihtoehto kaikilla, sekä päiväkodeissa että kouluissa.