Tämä mattoteline saa pian väistyä uusien asuntojen tieltä. Pappilan opiskelija-asuntoja voidaan hyvällä tuurilla päästä purkamaan jo tänä vuonna.

Jäähyväiset kodille – Toas purkaa Tampereen Pappilan opiskelija-asunnot

Tällä telineellä saatetaan tampata viimeisiä mattoja tänä vuonna. Mattotelineen vieressä seisovia opiskelijoiden kerrostaloja odottaa purku.

Pappilan opiskelija-asunnot on suunniteltu lapsiperheille. Taloyhtiön sisäpihalla on muun muassa keinut, leikkimökki ja grilli.

Valkoisessa rappauksessa näkyy satunnaisia harmaita ja ruskeita likalaikkuja. Talojen sisällä tuoksuu ummehtuneelle. Rappujen käytävillä katosta repsottaa muutama akustiikkalevy.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön Toasin omistamat Pappilan kerrostalot ovat hyvässä kunnossa siihen nähden, että niiden peruskorjauksesta on aikaa 20 vuotta. Pelkistä likatahraisista seinistä ei kuitenkaan arvaisi, että talot saatetaan purkaa jo tänä vuonna.

Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski perustelee purkamista sillä, että talojen peruskorjaus olisi tullut liian kalliiksi.

– Pappilassa peruskorjaus ei olisi kannattanut, koska perheasuntojen kysyntä on pientä, sillä ne ovat turhan suuria opiskelijoiden tarpeisiin verrattuna, Koski kertoo.

Itä-Tampereella sijaitsevissa Pappilan kerrostaloissa on reilut 70 asuntoa. Suurin osa niistä on perheille suunnattuja kaksioita, mutta taloissa on myös kymmenkunta yksiötä.

Tieto talojen purkamisesta on saavuttanut ensimmäisessä kerroksen pyykkituvassa pesukonetta täyttävän Hamƶa Kahrin. Hän on asunut  vaimonsa kanssa kolme vuotta taloyhtiön perheasunnossa. Kahrin vaimo opiskelee käännöstiedettä yliopistolla.

Hamƶa Kahri on varannut käyttöönsä pyykkituvan suurimman pesukoneen.

Pyykkituvan käyttö sujuu jo rutiinilla. Kahri napsauttaa valokatkaisimesta virrat päälle pesukoneeseen ja koneen päälle kytkimestä. Valtava rumpu lähtee vatkaamaan työhaalareita ja muuta pyykkiä.

Kahri ei ole huolissaan siitä, mistä hänen perheensä saa asunnon.

– Tämä on viimeinen vuosi täällä. Sen jälkeen lähdemme muualle, sillä Toas on luvannut tarjota uuden asunnon.

Sopivan syrjässä ja riittävän lähellä keskustaa

Pappilan pyykkiteline on ruostunut sään armoilla.

Neljännessä kerroksessa kotioven avaa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija Iida Rekinen. Häntä Pappilan purkaminen järkyttää silminnähden enemmän kuin pesutuvassa puuhannutta Kahria.

– Tuntuu hurjalta ja surulliselta, että koti menee alta. Toisaalta onhan tällä talolla jo ikää, Rekinen kuvailee.

Hänen mukaansa rapistuminen näkyy lattialistoissa, kaapistoissa ja vessan putkissa. Lavuaarin viemäriputki luikertelee pitkin suihkunurkkauksen lattiaa ja päätyy lopulta suihkukaivoon. Putken yllättävä ratkaisu on tehty jossain remontissa Pappilan yli 40 vuotta kestävän historian aikana.

Fakta

Toas Pappila

  • Kerrostalot on suunnitellut arkkitehti Pekka Ilveskoski.
  • Ilveskoski tunnetaan parhaiten Särkänniemen Näsinneulan, akvaarion, planetaarion ja delfinaarion suunnittelusta.
  • Toas Pappila valmistui 1974. Taloyhtiö on peruskorjattu 1997.
  • Nykyiset kerrostalot on tarkoitus purkaa ja korvata uudisrakennuksilla. Kaupunginvaltuusto on jo hyväksynyt asemakaavamuutoksen

Opiskelija-asunnot valmistuivat vuonna 1974 kasvavan yliopiston tarpeisiin pientaloalueelle kaupungin itälaidalle. Kerrostalot nimettiin asuinalueen mukaan Pappilaksi. Vajaan kilometrin päässä opiskelija-asunnoista sijaitsee oikea kirkkoherran virkatalona palvellut pappila.

Kaupunginosassa tuntuu lähiön rauha. Iida Rekinen viihtyy hyvin asuinalueella koiriensa ja poikaystävänsä kanssa. Pappila on sopivan syrjässä, mutta samaan aikaan riittävän lähellä keskustaa.

– Tuleekohan tähän uusia kerrostaloja? Voi olla, että tulemme takaisin sitten, kun ne valmistuvat, Rekinen pohtii ääneen.

Monessa opiskelija-asunnossa on mainoskielto. Tämä perhe ei halua myöskään uskonnollista propagandaa.

Purkutöihin mahdollisesti jo tänä vuonna

Joona Kursu muutti Pappilaan vaimonsa ja kahden kissansa kanssa syksyllä 2015. Aiemmin perhe asui Hervannassa.

Nykyisten kerrostalojen tilalle tosiaan tulee uusia. Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden marraskuussa asemakaavan, joka mahdollistaa tontilla nykyistä tiiviimmän rakentamisen.

Asemakaavassa nykyisten opiskelija-asuntojen paikalla on kolme tonttia, joista vain yhdelle on määrä rakentaa asuntoja opiskelijoille. Asuntojen määrä ei kuitenkaan vähene nykyisestä.

Vaikka asuntojen määrä ei muutu, niiden vuokra muuttuu. Uusissa asunnoissa vuokra tulee olemaan nykyistä huomattavasti korkeampi. Pappilan nykyinen vuokra saa kehuja ensimmäisessä kerroksessa asuvilta Joona ja Eva Kursulta.

Opiskelijatalojen ulkoseinissä näkyy niiden ikä. Parvekkeet on remontoitu parikymmentä vuotta sitten.

– Pappilan vahvuudet ovat sijainti ja edullinen vuokra. Vastaavissa vuokra-asunnoissa hinnat eivät varmasti ole yhtä matalat.

Nykyinen vuokra onkin yksi Toasin halvimmista. Se on alle 10 euroa neliömetriltä. Edullisempi vuokra neliömetriä kohden on vain Rauhaniemessä ja Hervannan pohjoisosassa Kanjonissa.

Uusissa asunnoissa vuokra voi olla yli 50 prosenttia kalliimpi. Esimerkiksi Kissanmaalle viime vuonna valmistuneissa opiskelija-asunnoissa neliövuokra on lähes 16 euroa. On toki huomattava, että Kissanmaa sijaitsee noin kaksi kilometriä lähempänä keskustaa kuin Pappila.

Lisää asuntoja kohtuullisella vuokralla

Iida Rekisellä ei ole pitkä matka opiskelemaan Tampereen ammattikorkeakouluun. Kaupin kampukselle on matkaa kolmisen kilometriä.

Toasin on edullista rakentaa nyt, kun lainojen korot ovat matalalla. Toimitusjohtaja Kirsi Koski korostaa kuitenkin malttia rakentamisessa.

– Säätiö on linjannut, että tavoitteenamme on rakentaa lisää asuntoja, sillä Tamperekin kasvaa. Vuokrien täytyy silti säilyä kohtuullisina.

Tällä hetkellä Toas keskittyy nyt niihin tontteihin, joissa sillä on ennestään kiinteistöjä. Pappilan purkutuomio ei ole siis harvinaisuus. Saman kohtalon kokevat Kalevan vanha Hippostalo ja Lapin kaupunginosan Rauhaniemen talot.

Itsenäisyydenkadun varrelle Toas Ilmarin tilalle on myös visioitu uudisrakennusta. Kirsi Kosken mukaan siitä saattaa tulla säätiön ensimmäinen autopaikaton kohde.

Opiskelijatalossa vuokrasuhteet ovat suhteellisen lyhyitä. Siksi aulassa ei ole irtokirjaimilla tehtyjä nimilistoja, vaan printattu paperi.

Pappilassa asuva Aimo-kissa ei autopaikkojen määrää pohdi. Se tulee uteliaana puskemaan kättä vasten, mutta sen sijaan Aimon kissakaveri Moona pysyy piilossa. Samassa rapussa asuu myös muutama koira.

Aimon ja Moonan omistajien Joona ja Eva Kursun mukaan eläinten äänet eivät ole häirinneet asumista. Sen sijaan Joona on kerran joutunut huomauttamaan yläkerran naapuria turhan kovasta metelistä yöaikaan. Kursujen toiveena onkin, että uusissa asunnoissa olisi nykyistä parempi äänieristys.

Lue myös kommentista, mitä suurjännitelinjan naapurissa asuminen voi aiheuttaa.

Kaupunginvaltuusto on jo hyväksynyt Pappilan asemakaavamuutoksen. Toas haki samaan aikaan myös Rauhaniemen taloihin kaavamuutosta, mutta kaavasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Se viivästyttää Rauhaniemen talojen purkua ainakin vuodella.