Kuva: Kenneth Lu

Kauhuelokuvien kasvava suosio puhuttaa – pelon tunne on harrastajalle arvokas

Kauhu jakaa elokuvayleisön kahtia. Useiden kummastukseksi kauhuelokuvien katselu on harrastajalle viihdettä siinä, missä romanttiset komediat tai musikaalit ovat toiselle.

Kauhuelokuvien suosio on ollut viime vuosina kasvussa. Viime vuonna ilmestynyt Stephen Kingin romaaniin perustuva kauhuelokuva It sai kasattua yli 700 miljoonan Yhdysvaltain dollarin lipputulot, ja samanlaisia esimerkkejä on löydettävissä koko kuluvan vuosikymmenen varrelta.

Tampereella järjestettävän Cinemadrome-elokuvafestivaalin järjestäjän, Tomi Peuhkurisen mukaan suosion kasvua on avittanut muun muassa se, että kauhuelokuvia on nykyään saatavilla helpommin kuin koskaan ennen.

– Harvinaisia elokuvia, joita ei ole nähty vuosikausiin, julkaistaan hienoina DVD- ja Blue-ray -julkaisuina. Itsellenikin tulee tätä nykyä vastaan paljon vanhoja elokuvia, joista en ole kuullut aikaisemmin mitään, Peuhkurinen kertoo.

Peuhkurinen on monien muiden genren harrastajien tavoin katsonut kauhuelokuvia lapsesta asti. Ristiriitaisesti, useiden välttelemä pelko on hänelle etsinnän arvoista, ja hän kertoo vaalivansa kauhistuttavimpia muistojaan jättämällä pelottavimmat näkemänsä elokuvat syrjään.

Kauhuelokuvilla on Peuhkurisen mukaan myös viihteellistä arvoa, ja hän mainitsee niiden olevan etenkin kollektiivisesti katseltuina jopa koomisia ja saavan naurua osakseen. Peuhkurinen kuitenkin mainitsee harrastajien katsovan kauhuelokuvia pitkästä kokemuksesta johtuen hyvin eri lailla kuin muut.

– Olen toisinaan jopa kateellinen, että joku pystyy kauhuelokuvassa sillä tavoin pelkäämään, sillä itselle se ei ole enää pitkään aikaan tuntunut siltä, Peuhkurinen kertoo.

Kauhuelokuviin ja muihin k-18-elokuviin keskittyvä Cinemadrome-elokuvafestivaali järjestetään Arthouse Cinema Niagarassa 13.–14. huhtikuuta.