Epäterveellinen ruokavalio ja elämäntavat nostavat ylipainoisten määrää ympäri maailmaa.

Pian maailmassa on enemmän ylipainoisia kuin alipainoisia – ”Ääripäästä toiseen”

Vielä tällä hetkellä maailmassa on enemmän alipainoisia lapsia ja nuoria kuin ylipainoisia. Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti.

Ihmisten ylipaino lisääntyy huomattavaa tahtia. Etenkin kehittyvissä maissa ihmisten paino nousee siinä määrin, että pian ylipainoisia on enemmän kuin alipainoisia, selviää Lancet-tiedelehdessä joulukuussa julkaistusta tutkimuksesta. Tampereen yliopistosta mukana tutkimuksessa oli kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki.

– Olemme uhkaavasti menossa toisesta kuolettavasta ääripäästä toiseen, Lehtimäki toteaa.

Tutkimusjakson aikana vuosina 1975–2016 ylipainon määrä on jopa kymmenkertaistunut lapsilla ja nuorilla. Painonnousua erityisesti kehittyvissä maissa selittää se, että korkean tulotason maissa ylipainoisten osuus on jo ennestään korkea. Painonnousu on tasaantunut, koska nykytilanteesta on vaikea mennä enää ylöspäin.

– Ylipainoisuuteen liittyy noussut kokonaiskuolleisuus. Vuoteen 2022 mennessä ylipaino on alipainoa suurempi ongelma maailmanlaajuisesti, Lehtimäki kertoo.

Ongelma itsessään ei ole ylipaino, vaan sitä seuraavat sairaudet. Ylipaino lisää huomattavasti riskiä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin, kakkostyypin diabetekseen tai syöpään. Yleisimpien syöpien, naisilla rintasyövän ja miehillä eturauhassyövän, riski kasvaa samalla kun ylipainoa kertyy. Ainoastaan osteoporoosin riski laskee painon noustessa.

– Länsimaissa 90 prosenttia ihmisistä kuolee näihin sairauksiin, Lehtimäki kertoo.